Uitgebreid advies over loopondergoed

Belangrijk voor een goede en leuke looptocht: comfortabel ondergoed. Eddy D'Hondt van Runners' Lab geeft meer uitleg over het belang van technisch ondergoed voor lopers.

“Technisch ondergoed, is dat nu echt nodig?” vragen heel wat lopers zich af. Voor Eddy D’Hondt is het antwoord klaar en duidelijk: “Een katoenen onderbroek onder je tight doorbreekt je hele technische ketting. Technisch ondergoed is dus heel belangrijk, vooral in de winter. Voor in de zomer heb je tegenwoordig shorts waarin het ondergoed verwerkt zit, maar als je een tight of pant draagt, is de combinatie met functioneel ondergoed eigenlijk een must.” En toch hecht de gemiddelde loper nog maar weinig belang aan ondergoed. “Wie eens van de kwaliteit geproefd heeft, merkt het verschil duidelijk en komt er ook steevast voor terug. Fietsers en skiërs zijn bijvoorbeeld veel meer dan lopers bezig met thermisch ondergoed. Ergens is dat logisch en ook noodzakelijk, omdat de weersomstandigheden voor hen natuurlijk extremer zijn.”

Het drielagensysteem

In het drielagensysteem is ondergoed de laag die het dichtst bij de huid aansluit, een comfortlaag die het vocht snel van het lichaam wegneemt en je droog houdt. Het ondergoed geeft het vocht door aan de tweede laag, die isoleert en je dus warm houdt. De derde laag functioneert als water- en windbescherming. Volgens Eddy is door de opmars van de technische stoffen het drielagensysteem niet echt meer van toepassing, zeker in ons relatief milde klimaat. “Op een niet al te koude winterdag kan je het perfect met twee lagen stellen. Je produceert toch al veel warmte en met drie lagen begin je al snel te zweten. De verschillende kledinglagen zijn ook naar elkaar toegegroeid en hebben elkaars functies overgenomen, waardoor er heel wat kledijcombinaties mogelijk zijn. Het ondergoed van nu ziet er ook minder uit als ondergoed. Vroeger waren de ondershirts onderaan niet eens afgewerkt, ze waren echt bedoeld om in je broek te steken waar niemand ze zag. Nu zijn het eigenlijk volwaardige T-shirts geworden, die een functie hebben als basislaag.”

“Daarnaast zijn er ook de zogenaamde softshells, kledingstukken die je over de basislaag draagt. Ze zijn eigenlijk een combinatie van de midden- en de buitenlaag. Ze stoten water af, zijn voldoende winddicht en ademen extreem. In de toekomst gaan we meer en meer voor een combinatie ondergoed-softshell. De dikke mid-layers, die de niet-winddichte fleecelaag vormen, worden zo overbodig.”

Winter én zomer

Dat er in de winter meer aandacht gaat naar (thermisch) ondergoed is logisch, maar er zijn ook specifieke kledingstukken die in de zomer afkoelen. Eddy: “Ik moet zeggen dat ik er in het begin ook vrij sceptisch tegenover stond, maar je moet het aan den lijve ondervinden om het verkoelende effect te voelen. Het systeem werkt ook alleen als je begint te zweten.”

Boven en onder

Zowel voor het boven- als het onderlichaam zijn er verschillende soorten kledingstukken. Voor het bovenlichaam zijn er ondershirts met korte, lange of zonder mouwen. Bij de vrouwen komt daar uiteraard ook nog de sportbeha bij, maar dat is al een hoofdstuk apart. “Omdat je bij guur weer vooral je borst moet beschermen, zou ik eerder gaan voor een shirt zonder mouwen. Dat combineer je met andere kledingstukken. Het kan uiteraard ook andersom: een dik ondershirt met kraagje en lange mouwen combineren met een vestje zonder mouwen. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

Voor het onderlichaam zijn zowel bij mannen als vrouwen de slip erg populair. “Bij de mannen kiest vooral de jeugd voor een boxershort en vrouwen gaan ook vaak voor een panty. Om irritatie te vermijden, kies je het best voor producten met zo weinig mogelijk naden. Bij sommige broekjes kruipt de naad in de lies en dat kan weleens schuren. Om irritatie tegen te gaan, zetten steeds meer merken de wasvoorschriften zelfs in de boord in plaats van op een etiketje.”

Stof tot nadenken

We weten dus al dat katoen niet ideaal is voor lopers, omdat het alleen vocht opneemt en niet transporteert. Maar uit welke stof bestaat ons ondergoed idealiter dan wel? “De meeste merken gebruiken hoofdzakelijk kunststoffen, zoals polyester, polypropyleen of een combinatie van beide. Daarnaast heb je ook nog merinowol, dat kun je perfect de hele dag dragen en het is dan ’s avonds nog goed om mee te gaan lopen. Merinowol stinkt minder snel dan synthetisch materiaal, maar het nadeel is dan weer dat het verzadigingspunt op 55% ligt. Niet ideaal voor extreme zweters, wel voor lichtere activiteiten.”

Dit artikel verscheen in een van de vorige edities van running.be magazine.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?