Tips voor beginnende lopers

Ben je een beginnend loper? Goed zo, je hebt gekozen voor de leukste sport die er is! Met deze tips pak je het juist aan én hou je het vol!

De lente is een moment waarop velen beginnen met lopen: het zonnetje schijnt, de vogels fluiten, de dagen worden langer… Wij kunnen dat uiteraard alleen maar aanmoedigen! Misschien kan je wat extra tips gebruiken voor een goede loopstart? Met de 10 hieronder hou je je nieuwe hobby zeker vol:

1. Bouw je conditie rustig op. Wissel lopen af en toe af met stappen. Bouw gestaag de duur van je looptochten op, start niet meteen met 1 uur aan een stuk te (proberen) lopen. Zo werkt het niet! Hou er rekening mee dat het 8 tot 12 weken kan duren voor je enige vooruitgang voelt. Laat je dus niet ontmoedigen tijdens de eerste weken, geduld hebben is de boodschap!
2. Plan het in je agenda. Als ‘gaan lopen’ zwart op wit staat in je agenda, ben je minder geneigd om het te vergeten of om (flauwe!) excuses te zoeken. Beschouw het als een belangrijke afspraak met jezelf, me time!
3. Zorg voor een goeie loopoutfit. Kies kledij die in de eerste plaats functioneel en comfortabel is, en die er liefst ook wat leuk uitziet. Op pad gaan in een toffe outfit geeft extra motivatie!
4. Varieer erop los. Loop niet altijd hetzelfde rondje aan hetzelfde tempo. Anders wordt het inderdaad snel saai. Wissel af qua loopomgeving, ga eens lopen op een ander tijdstip, doe nu eens een korte snelle run en dan weer een langzame duurloop… Zo hou je het ‘spannend’ voor jezelf en dat hou je het langst vol!
5. Neem een loopmaatje mee. Heb je het moeilijk om alleen op pad te gaan? Zoek dan een running buddy om samen looptochtjes te maken. Een extra stok achter de deur, want als je afgesproken hebt met iemand om te gaan lopen heb je sowieso minder snel de neiging om niet te gaan. Je wil de ander immers niet teleurstellen…
6. Train met een sporthorloge/hartslagmeter. Hiermee hou je je loopprestaties bij en de intensiteit van je loopsessies. Zeker voor beginners is het belangrijk om rustig te lopen en niet te diep te gaan (doe de ‘babbeltest’: je moet nog kunnen babbelen tijdens het lopen). Een loophorloge helpt je om dit onder controle te houden.
7. Zorg voor leuke muziek. Als je alleen gaat lopen, kan je een toffe playlist opstellen met nummers die je oppeppen en energie geven om goed te lopen. Anderzijds zijn er ook lopers die genieten van de stilte, de geluiden van de natuur… Dat is uiteraard even goed!
8. Loop zoveel mogelijk op een zachte ondergrond, bijvoorbeeld bos, veld… in plaats van op straat (beton). Zo worden je gewrichten minder belast en het vermindert het risico op overbelastingsblessures. Want het zou jammer zijn moest je als kersvers loper al meteen geblesseerd raken hé!
9. Denk aan de mentale voordelen die lopen je oplevert. Uiteraard is lopen goed voor je conditie maar je maakt er ook je hoofd mee leeg, waardoor je ontspant en gelukkiger wordt. Ook een goeie reden om te blijven lopen, als je ’t ons vraagt!
10. Doe na het lopen wat stretch- en rekoefeningen. Het is belangrijk dat je je spieren soepel en lenig houdt. Je kan ook eens een core stability sessie doen thuis, om je spieren te versterken. Dit helpt je bij het lopen.

Veel loopplezier!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?