‘Systeem zorgt ervoor dat je marathon tot 22 minuten sneller loopt’

Al een marathon gelopen? Al meerdere marathons gelopen? De kans is groot dat er nog rek zit op je besttijd.

Barry Smyth is een Ierse loper en dataspecialist. Hij liet beide passies samenkomen in een Artificial Intelligence-systeem waardoor lopers hun marathonbesttijd merkelijk kunnen verbeteren.

Hoe werkt het juist? Smyth verzamelde de afgelopen jaren gegevens van miljoenen marathonlopers wereldwijd. Hij kwam daarbij tot meerdere inzichten. Onder meer dat vrouwen meer discipline hebben als het aankomt op een constant tempo aanhouden. Maar ook dat lopers die finishen met een eindspurt vreemd genoeg een trager laatste deel van de marathon afhaspelen. Zij sparen mogelijks te veel energie voor die eindspurt, waardoor er voor die sterke finish tijd verloren gaat. Ook interessant: naarmate we ouder worden, verkleint de kloof tussen de tijden van mannen en vrouwen.

Dankzij al die gegevens van verschillende omlopen en collega-lopers kan het systeem jouw best mogelijke marathontijd voor een bepaalde race vooropstellen, inclusief pacingplan. Welke persoonlijke gegevens er gebruikt worden, is niet helemaal duidelijk, maar Smyth wijst erop dat het niet te vergelijken is met de calculators die je her en der op het internet vindt. Door de best mogelijke tijd voor jou voorop te stellen en die te koppelen aan een uitgekiende pacingstrategie, zou je je krachten maximaal kunnen verspreiden en zo effectief je pr verbeteren.

Smyth liet zijn systeem ook al los op de data van de marathon van Londen. Wie daar in 2u30′ finishte, kon volgens de Ier tot 5 minuten sneller lopen. Wie rond de 4 uur finishte, had zelfs een progressiemarge tot 22 minuten.

De Ierse specialist gaat het systeem de komende maanden op punt stellen, zodat het niet alleen kan dienen als ‘voorspeller’. Hij wil dat het ook helpt om blessures te voorkomen tijdens je trainingen, en dat het je optimaal laat herstellen. Wordt zeker vervolgd.  

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?