Strava: ‘Train 2u per week voor halve marathon onder 2 uur’

Hoelang moet een man trainen om de halve marathon in minder dan 2 uur te lopen? Twee uur per week, volgens Strava.

2 uur en 1,5 uur zijn twee tijdsdoelen die veel lopers vooropstellen wanneer ze deelnemen aan een halve marathon. De populaire app Strava bestudeerde de gegevens van bijna 7000 halve marathonlopers, met als doel te achterhalen hoeveel trainingsarbeid er nodig is om de twee populaire doelen te behalen.

Strava gebruikte de data van 6725 mannen die deelnamen aan de Greath North Run in 2016 (van de vrouwen werden geen gegevens bekendgemaakt). Da’s een klassieker die al sinds 1981 in het noordoosten van Engeland plaatsvindt. Strava bekeek hoelang op voorhand de lopers waren begonnen met hun voorbereiding, hoelang ze trainden, … Dat vergeleken ze met hun tijd van de wedstrijd. 

Conclusie: wie de halve marathon in minder dan 2 uur wil lopen, start zijn voorbereiding volgens deze gegevens het best 12 weken op voorhand. Gemiddeld train je in de eerste tien weken 2 uur per week en hou je de laatste twee weken voor tapering. Over de intensiteit van de trainingen wordt niets vermeld (maar hier vind je er wel advies over). Wie de halve marathon in minder dan 90 minuten wil afwerken, moet drie maanden lang 4,5 uur per week trainen.

Nog een belangrijk ingrediënt van de voorbereiding: crosstraining! 50% van de lopers deed het, vooral fietsen en zwemmen. Zoals je weet is crosstraining een goede manier om blessures te voorkomen.  

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?