Sportschoenen zorgen voor 500 extra banen

Eind vorige week kondigde Nike de uitbreiding van het distributiecentrum in Laakdal tot het grootste ter wereld aan. Dat komt er door de stijgende vraag naar sportschoenen.

Nike gaat het Belgische distributiecentrum in Laakdal uitbreiden met 20 procent tot 250.000 vierkante meter. Dat levert volgens De Morgen tegen 2020 vijfhonderd banen op, naast de 3.200 mensen die er nu al werken. De ‘European Logistics Campus’ in Laakdal wordt het grootste distributiecentrum van Nike ter wereld. Het is ook het enige Europese distributiecentrum van Nike, dat voor België koos om de centrale ligging.

Zo wil Nike tegemoetkomen aan de stijgende vraag naar sportschoenen. In West-Europa stegen de inkomsten volgens De Tijd met 5 procent. In Centraal- en Oost-Europa met 12 procent. Wereldwijd haalt Nike tien miljard inkomsten van de 18,5 miljard van haar omzet uit de verkoop van sportschoenen.

Opvallend daarbij is dat sportschoenen niet alleen meer in trek zijn bij de fervente lopers. Sneakers zijn algemeen aanvaard. Het aanbod is heel aantrekkelijk geworden, elk merk doet heel hard haar best om met speciale schoenen op de markt te komen en het zit gewoon enorm comfortabel.

‘OP SPORT WORDT NIET BESPAARD’

“Nike weet als geen ander mee te surfen op de ‘brede sportgolf’ die sinds de jaren ’90 aan een onstuitbare opmars bezig is”, zegt professor sportmanagement Jeroen Scheerder van de KU Leuven in De Morgen. “Fietsen, fitness maar vooral lopen zijn zowel goed voor de gezondheid als voor het imago.”

“Ik geef les in Litouwen, een echt basketballand. Ook daar zie je nu de opkomst van massalopen. Joggen wordt er steeds meer gezien als een levenswijze. Hobby’s zoals sport zijn ook bestand tegen de recessie. We zullen wel besparen op voeding door bijvoorbeeld meer huismerken te kopen, maar aan sport blijven we even veel geld uitgeven.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?