Sneller herstellen bij -160°C (fotoreeks)

Toploper Mo Farah en bokskampioen Floyd Mayweather doen aan cryotherapie om sneller te herstellen. En dus dook ook onze man de diepvriezer in om zijn recuperatie te bevorderen.

Hoe werkt zo’n cryosessie?

Twee tot vier minuten stel je je volledige lichaam bloot aan extreme koude (tot -180°C) in een cabine die met stikstof gekoeld wordt. Dat is hetzelfde stofje dat je huisarts gebruikt om een wrat weg te ‘branden’. Door de extreme koude krijgt je lichaam een thermische shock met heilzame effecten. Omdat je lichaam zijn temperatuur van 37°C wil behouden, trekken de bloedvaten aan het lichaamsoppervlak samen. Dat drijft vocht af, weert ontstekingen en stilt de pijn. Maar dat is niet alles … Een trip naar de koudecabine heeft ook een positief effect op je cardiovasculair systeem, je immuunsysteem en je ademhalingsfuncties. Het is een natuurlijk antidepressivum, ondersteunt botvorming en doet je huid stralen.

Zoveel voordelen! Niet onlogisch dat onze man, Bram Van de Velde, ook in zo’n koudecabine dook (bekijk hier de fotospecial).

Hoe voelt het om in zo’n cabine te zitten? 

Bram: “Ik dacht dat cryotherapie vooral veel show was, wat gehokuspokus met stikstof. Niet, dus. Tussen het klappertanden door, prevel ik dat dit echt koud is. Mijn knieschijven trillen spastisch in het rond. De cabine zoemt en deelt nog een extra shot stikstof uit. Ik laat ondertussen mijn armen in de cabine zakken om optimaal te profiteren van deze therapie. Mijn ademhaling wordt onrustig en ongecontroleerd. Het voelt alsof iemand hard in mijn kuiten knijpt, terwijl mijn onderbroek in mijn bilnaad vriest.”

Het belangrijkste van al: heeft onze man een van de vele cryovoordelen ervaren? En wat zegt de wetenschap over deze therapie? Je leest het in ons zomernummer (nu in de winkel) of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?