Snelle muziek vermindert kans op loopblessures

Het tempo van muziek heeft een invloed op het aantal stappen dat sporters zetten bij het lopen, blijkt uit onderzoek van de UGent. En die hogere pasfrequentie helpt blessures te voorkomen.

Aangezien heel wat joggers met muziek trainen, wilden onderzoekers van het IPEM (het onderzoekscentrum van de afdeling Musicologie, Vakgroep Kunst-, Muziek-, en Theaterwetenschappen aan de UGent) nagaan of het tempo van muziek de pasfrequentie tijdens het lopen kan beïnvloeden. Het onderzoek kadert binnen BeatHealth, een Europees project dat de link tussen ritme en beweging bestudeert met het oog op de algemene gezondheid. Eerdere studies hadden al aangetoond dat muziek een motiverend effect kan hebben op sportprestaties en dat een hogere pasfrequentie blessurepreventief kan werken.

Experiment in de Topsporthal

De onderzoekers nodigden een groep recreatieve lopers uit in de Gentse Topsporthal, om op muziek te lopen die ze op voorhand zelf mochten kiezen en ‘motiverend om te lopen’ vonden. De proefpersonen liepen 11 keer na elkaar 800 meter.

Tijdens de eerste ronde werd het looptempo gemeten. Bij de volgende ronde werd de muziek aangeboden, aangepast aan het looptempo van de proefpersonen. Tijdens de laatste twee rondes speelde er muziek die net iets sneller of trager klonk dan voorheen, zonder dat de aanpassingen hoorbaar waren.

Sneller tempo, minder blessures

Uit de studie bleek dat onhoorbare shifts in het tempo van de muziek de pasfrequentie van de lopers significant beïnvloedden. Een vertraagd tempo resulteerde in een lagere pasfrequentie, terwijl een verhoogd tempo tot een groter aantal stappen per minuut leidde. Vrouwelijke lopers bleken zich beter aan te passen aan het tempo van de muziek dan mannen.

Het tempo van muziek heeft dus een onmiskenbare invloed op het aantal stappen dat we zetten tijdens het lopen, ook al zijn we ons er misschien niet van bewust. “Uit eerder onderzoek bleek al dat wanneer je meer stappen zet en je je snelheid aanhoudt, je minder risico loopt op knieblessures. Elk jaar zou zo’n 65% van de recreatieve lopers een blessure oplopen, waarvan 50% aan de knie. Een kleine verhoging van het aantal passen zou al het gewicht op de heup en de kniegewrichten verminderen, waardoor het blessure helpt voorkomen”, zegt onderzoekster Edith Van Dyck (IPEM) in Het Laatste Nieuws.

Snellere muziek resulteert in meer stappen, maar het effect op je snelheid zelf is heel klein”, klinkt het nog. “Tenminste wanneer het niet hoorbaar is dat een nummer meer beats bevat.” Van Dyck sluit niet uit dat een loper wél sneller gaat lopen wanneer hij effectief meer beats hoort. Om dat te bestuderen, zet ze met haar team het onderzoek verder.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?