Sint-Niklaas verbiedt Zwarte Pieten-Run

De stad Sint-Niklaas geeft geen toelating voor een Zwarte Pieten-Run op 6 december. Er zouden die dag te weinig agenten beschikbaar zijn, maar er was ook protest van oppositiepartij SOS 2012, die het event na alle heisa over Zwarte Piet in Nederland "geen goed signaal" vond.

Het was een mooi plan: op 6 december konden sportievelingen in Sint-Niklaas verkleed als Zwarte Piet 1, 5 of 10 km door het stadscentrum lopen. Maar de stad van de Sint heeft – tien maanden voor het evenement – de aanvraag voor de Zwarte Pieten-Run geweigerd. De politie gaf een negatief advies omdat de loop te veel mankracht zou vergen, en dat werd gevolgd door de burgemeester en schepenen.

“Deze Zwarte Pieten-Run ligt op dat moment organisatorisch moeilijk”, reageert burgemeester Lieven Dehandschutter in Het Laatste Nieuws. Hij benadrukt evenwel dat de Zwarte Pietendiscussie in Nederland niets met die beslissing te maken heeft. “Zwarte Piet blijft welkom in onze stad, zoals altijd.”

Toch was er in dat verband protest gekomen van oppositiepartij SOS 2012, die het loopevenement geen goed signaal vond. “De focus mag niet teveel op Zwarte Piet liggen, mag Sinterklaas niet meelopen dan?”, klonk het daar.

Organisator vzw Run hoopt dat er alsnog een oplossing uit de bus kan komen. “Als dit een impact op het verkeer zou hebben, willen we meedenken aan alternatieven”, zegt Laura Bernaers. “Als er kritiek komt op het feit dat we iets met Zwarte Pieten doen, is het antwoord simpel. We willen ons ook richten op kinderen, en dan is het toch niet normaal dat er plots 100 Sinterklazen meelopen? Wat zouden kinderen daar van vinden?”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?