Rik Ceulemans: ‘Die hanekam gaat er onherroepelijk af’

Nog drie maanden en dan hangt Rik Ceulemans zijn loopschoenen aan de haak. Rikske Punk neemt afscheid van het competitielopen met twee van zijn favoriete wedstrijden: de Brussels Marathon en Dwars door Hasselt.

Rik Ceulemans neemt afscheid van het competitielopen na Dwars door Hasselt. (foto belga)
Vóór Brussel (4 oktober) en Hasselt (11 oktober) zal Ceulemans in september ook nog deelnemen aan de Jungfrau Marathon in Zwitserland en aan de Acerta Brussels Ekiden als lid van het Nike Team. Momenteel is hij volop aan het trainen voor die laatste fase uit zijn loopcarrière.

“Sinds de datum van mijn afscheid vastligt, heb ik het wat moeilijker gehad tijdens de trainingen. Maar nu ga ik nog een paar weken flink doortrainen om mijn laatste wedstrijden in topvorm af te werken en in schoonheid afscheid te kunnen nemen”, zegt Ceulemans.

“Het was de voorbije periode vooral mentaal wat zwaarder. Als je weet dat je gaat stoppen, ga je automatisch toch beginnen piekeren over je toekomst. Fysiek heb ik nog geen klachten, nooit gehad eigenlijk. Ik heb altijd hard getraind, liep gemiddeld 300 à 350 kilometer per week, maar ben bijna nooit geblesseerd geweest. Ik heb wel wat geluk gehad in mijn carrière, maar ik ben ook altijd streng voor mezelf geweest.”

“Ik weet nu al dat ik een heleboel dingen ga missen eens ik gestopt ben. De mensen, de wedstrijden, de supporters, dat zalige gevoel als je wint of het podium haalt…” De vele trainingen ook? “De laatste tijd mag het dan wat moeilijker gegaan zijn op training, toch heb ik eigenlijk altijd graag gelopen en nooit iets tegen mijn zin gedaan.”

TERUGBLIK

“De mooiste herinneringen houd ik over aan wedstrijden in eigen land, zoals de Brussels Marathon, Dwars door Hasselt en de 20 km van Brussel, aan de vele titels die ik behaald heb, maar zeker ook aan de buitenlandse trips.

Dankzij de loopsport heb ik een groot deel van de wereld kunnen zien. Ik reis heel graag en ben enorm geïnteresseerd in geschiedenis en cultuur. Bij een interessant aanbod uit het buitenland was ik bij wijze van spreken al vertrokken.
Rik Ceulemans: ‘Dankzij de loopsport heb ik een groot deel van de wereld kunnen zien.’
Ik koos vooral veel exotische landen uit. Voor mij kon het dan ook niet warm genoeg zijn. Geef mij maar de hitte en de hoge vochtigheidsgraad van bijvoorbeeld Bangkok. Dan was ik al zeker dat ik kon wedijveren met de Kenianen.”

Minder goede herinneringen houdt Ceulemans over aan de Belgische atletiekbond. “Ik vind het enorm spijtig dat ik van die kant nooit echt steun heb gekregen, zelfs een schouderklopje kon er niet vanaf. Ik begrijp nog steeds niet waarom ik voor bepaalde selecties over het hoofd werd gezien. Ok, ik ben altijd mijn eigen weg gegaan, maar uiteindelijk zijn het toch de resultaten die tellen en daar kon je bij mij niet omheen. En een volledig jaar toewerken naar één bepaalde wedstrijd kon ik niet, want er moest ook nog brood op de plank komen.”

AFSCHEID IN BRUSSEL EN HASSELT

Vorig jaar won Ceulemans de Brussels Marathon, één van zijn mooiste zeges ooit. (foto belga)
Ceulemans neemt dus afscheid met een Running Tour-drieluik. Op 26 september verdedigt hij met zijn Nike Team de titel op de Acerta Brussels Ekiden. Op 4 oktober legt hij voor de laatste keer de mythische 42,195 km af op de Brussels Marathon en een week later hangt hij de loopschoenen defintief aan de haak op Dwars door Hasselt.

“Het is niet toevallig dat ik afscheid neem in Brussel en Hasselt, twee van mijn favoriete wedstrijden. In Brussel heb ik altijd meegelopen en vorig jaar ben ik er eindelijk in geslaagd om mijn doel waar te maken en te winnen. Het is een geweldige wedstrijd dwars door de hoofdstad. Het parcours is er best zwaar, maar zo heb ik het graag.”

Dwars door Hasselt heb ik lange tijd links moeten laten liggen, tot vorig jaar. En wat ik toen allemaal heb meegemaakt was ongelooflijk. De laatste kilometers door de binnenstad liep ik constant met kippenvel. In rijen dik stonden de mensen mijn naam te scanderen. De sfeer was te vergelijken met die van een bergrit in de Ronde van Frankrijk.”

“Ik heb over heel de wereld gelopen, maar zoiets had ik nog nooit meegemaakt. De titel van gezelligste stadsloop van Vlaanderen heeft Hasselt dus absoluut niet gestolen. Het is voor mij bovendien ook een echte thuiswedstrijd, want ik woon op slechts enkele kilometers van Hasselt. Het zal zeker een emotionele bedoeling worden op 11 oktober. Maar ik ga ervan genieten en we gaan het achteraf zeker eens goed vieren met mijn vrienden uit de sport en de supporters.”

TOEKOMSTMUZIEK

Na zijn loopcarrière gaat er voor Ceulemans een heel andere wereld open. “Maar enig idee welke job ik dan ga doen, heb ik nog niet. Na mijn laatste wedstrijd ga ik vollebak werk zoeken, maar nu probeer ik mij nog volledig te focussen op het lopen.”
 
“Ik leg momenteel ook de laatste hand aan een boek over mijn carrière, dat begin september in de rekken zou moeten liggen. Het boek zal gaan over het mooie atletiekhoofdstuk dat ik heb mogen beleven. Het zal volstaan met anekdotes, speciale belevenissen en herinneringen.”

Rik Ceulemans: ‘Die hanekam gaat eraf. Ik moet ooit volwassen worden he!’
“Het competitieluik sluit ik dan wel volledig af, dat betekent niet dat ik ga stilzitten. Ik ga sowieso recreatief blijven lopen en ik denk eraan om mijn ervaring door te geven als trainer. Daarnaast zou ik ook graag gaan wat fietsen en liefhebbersvoetbal spelen met mijn schoonbroers. Ik heb vroeger nog gevoetbald, dus dat mag geen probleem zijn.”

En de kenmerkende hanekam van Rikske Punk, blijft die ook na zijn carrière staan? “Nee, die gaat er na Dwars door Hasselt onherroepelijk af. Dat zal dan meteen ook het symbolische einde van mijn loopcarrière zijn. Ik moet toch ooit volwassen werden, hé (lacht)!”


Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?