Recordaantal deelnemers voor Abdijentocht

De Abdijentocht is voor lopers en wandelaars al jaren een traditie op Hemelvaartsdag en ook dit jaar zakte een recordaantal deelnemers af naar Tongerlo. Er stonden 3.600 sportievelingen aan de start.

De deelnemers kregen bovenop een prachtig parcours van 16 km door de bossen tussen de abdijen van Tongerlo en Averbode ook de zon te zien. Die scheen de hele dag hard waardoor het ideaal loopweer was. Er werd gestart met een passage door de abdij van Tongerlo. De finish lag in het prachtige domein De Vijvers waar de sportievelingen konden uitblazen genietend van een gratis Tongerlo Abdijbier aangeboden door Brouwerij Primus Haacht.

Het werd een recordeditie, want er hadden liefst 3.600 deelnemers zich ingeschreven voor de Abdijentocht. Onder hen 1.200 wandelaars, een absoluut record. Dat waren er 150 meer dan in 2012. De deelnemers kregen na afloop een medaille, een vrij uniek gegeven voor wandelaars.

Om 15u ging de loopwedstrijd van start. Er vertrokken 2.400 lopers in Tongerlo. Net als de vorige twee edities won Jelle Bertels makkelijk bij de mannen. De topfavoriet had een ruime voorsprong op Jo Prims en kwam na 52:46 binnen. Dat was bijna twee minuten sneller dan Prims, die een tijd van 54:13 liet noteren. Hans Nuyts vervolledigde het podium op 21 seconden van Prims.

Tine Diels was de beste bij de vrouwen. Zij won in 1:04:05. De winnares had een ruime voorsprong op Lien Desmet. Die deed meer dan 5 minuten langer over de 16 km en kwam binnen na 1:09:30. De derde plaats was voor Nadejda Franken met een tijd van 1:10:03.