Review: lopen op wolkjes met de On Cloudflyer

Alles draait om comfort en ondersteuning bij de On Cloudflyer, het lichtere broertje van de Cloudace. De schoen kreeg recent een update, maar de basisprincipes bleven onaangeroerd. Het is een lichte, ondersteunende schoen die zeker de kilometervreters zal bekoren. Dankzij de unieke Cloudtec-technologie loop je urenlang op wolkjes. Onze man deelt zijn bevindingen.
Het Zwitserse On is één van de ambitieuze nieuwkomers op de markt van de loopschoenen. Tweevoudig wereldkampioen duatlon Olivier Bernhard en zijn vrienden David Allemann en Caspar Coppetti ontwikkelden een innovatief basisconcept dat lopers meer ondersteuning en comfort geeft. Tien jaar na de opstart heeft On een breed assortiment voor elk type loper uitgebouwd. De Cloudflyer – die zonet een update kreeg – is een lichte, maar vooral extreem stabiele loopschoen geschikt voor alle type lopers. 
Futuristisch ogende zool 
De loopschoenen van On kun je al van op een grote afstand herkennen. Dit komt door het gepatenteerde Cloudtec-systeem, een futuristisch uitziende zool bestaande uit twaalf ‘clouds’. Het gaat om een soort ribbels met gaten die bij elke voetlanding samengedrukt worden en daarna bij de afzet terugveren. Op die manier zorgen ze voor een intelligente demping zonder energieverlies. De ‘clouds’ aan de buitenkant van de voet zijn zachter dan die aan de binnenkant. Op die manier gaan ze overpronatie (het naar binnen kantelen van de voet) tegen. Niet door zwaar te corrigeren, maar wel door de unieke loopstijl van elke loper te ondersteunen. Opvallend is ook de stevige hielkap die uit één stuk is gegoten.
Lichtgewicht 
Voor we op pad gaan met de Cloudflyer zetten we de schoen eerst nog even op de weegschaal. Hij blijft netjes onder de 300 gram en dat is vrij weinig voor een antipronatieschoen. Bij het aantrekken, krijgen we meteen een lekker gevoel. De Cloudflyer zit strak rond de voeten en de tenen maken een vreugdedansje bij het ruime teencompartiment. 
De eerste kilometers met de Cloudflyer loop ik over enkele betonweggetjes. Het is toch wel wat wennen, want de Cloudflyer zorgt echt voor een unieke loopbeleving. De demping voelt overweldigend aan, maar ik krijg niet het gevoel dat ik helemaal wegzink in het pluche. Na de asfaltweggetjes duiken ik het kleine, maar fijne provinciedomein Baliekouter in. Door de wekenlange droogte ligt het graspad langs de Mandelbeek er keihard en heel erg oneffen bij en net op dit soort terrein toont de Cloudflyer zijn stabiliteit. Hij ondersteunt mijn enkels, waardoor ik zonder noemenswaardig snelheidsverlies kan doorgaan. 
Veel grip, ook op natte ondergrond 
Na wat kortere loopjes, wil ik de Cloudflyer ook aan een langere test onderwerpen. Ik trek daarvoor naar Erwetegem, een dorpje in de Vlaamse Ardennen. Al vrij snel wacht er ons een onverharde landbouwweg. Na enkele stappen voel ik dat er zich een steentje heeft vastgezet in de overlangse groef in de zool. Het is niet de eerste keer dat ik dit voorheb. Meestal kan ik het oplossen door even met de zool over de grond te wrijven, maar nu moet ik toch halt houden om het onding te verwijderen. 
Even later volgt er een helling waar ik het gashendeltje opendraai. En ook bij een hogere snelheid voelt de Cloudflyer goed aan. Ik heb de indruk dat mijn grondcontact minder lang duurt. Traag lopen is met deze schoen blijkbaar niet zo evident, want achteraf blijkt zelfs dat ik in de top tien van het lokale Stravasegment ben beland. Intussen is het flink beginnen regenen. Qua grip mag ik zeker niet klagen over deze schoen die een vrij brede leest heeft. 
Uitzonderlijke stabiliteit 
De pijltjes sturen ons richting de Steenbergse bossen, een klein natuurgebied met een gevarieerde ondergrond. De singletrack ligt bezaaid met natte stenen en keien. Bij het afdalen blijft de Cloudflyer strak rond mijn voeten zitten. Het is geen trailschoen, maar zelfs over dit geaccidenteerde terrein loop ik met vertrouwen dankzij de uitzonderlijke stabiliteit. Ik ben intussen doorweekt en begin het zelfs wat koud te krijgen. Net op dat moment blijkt dat één van de veters is losgekomen. Nu pas valt het me op dat de Cloudflyer wel heel dunne veters heeft. Met mijn koude handen is het een beetje prutswerk om er weer een stevige knoop in te leggen. Dan ben ik klaar om de Vlamme op te vlammen en snel in mijn warme auto te duiken. 
Conclusie 
De Cloudflyer belooft een unieke loopervaring en maakt dat ook helemaal waar. Het is een schoen die hoog scoort qua demping en comfort en daarom ideaal is voor kilometervreters. Al hoef je helemaal geen langeafstandsloper te zijn om de troeven van deze schoen te ondervinden. Wat me echter het meest is bijgebleven, is de extreme stabiliteit. Na slechts enkele loopjes heeft de Cloudflyer zich opgewerkt tot één van mijn absolute favorieten voor het langere werk. 
Adviesprijs: 169,95 euro

Null

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?