Nieuw wondermiddel tegen muggen op komst

Enkele weken geleden brachten we hier nog een artikel over waarom muggen lopers zo aantrekkelijk vinden. Die aantrekkingskracht is niet wederzijds. Maar hoe kan je die vervelende steekbeesten stoppen? Mogelijk met dit nieuwe wondermiddel...

Het nieuwe wondermiddel heet nootkatone en is goedgekeurd in de Verenigde Staten. Dat wil niet zeggen dat het al op de markt is. Dat kan nog tot 2022 duren. De eerste tests met het nieuwe antimuggenmiddel zijn alvast wel erg veelbelovend.

“Nootkatone is een essentiële olie”, legde Isra Deblauwe, muggenspecialiste van het Instituut voor Tropische Geneeskunde, uit in het Radio 1-programma Aperitivo. “Die olie kan van de cederboom zijn bijvoorbeeld. Maar het zit ook in de schil van pompelmoezen en sinaasappels.”

“Blijkbaar zou het op de zenuwen van de muggen inwerken, als een soort neurotoxine, waardoor ze hyperactief worden en kunnen doodgaan”, aldus Deblauwe, die er nog aan toevoegde dat de Amerikaanse onderzoekers de nootkatone eerst op teken hebben getest, maar dat er nog heel wat onderzoek zal nodig zijn vooraleer er effectief een werkzaam antiteken- of antimuggenmiddel op basis van nootkatone in de winkelrekken zal liggen.

In afwachting daarvan kan je maar beter muggenbeten trachten te voorkomen. Als loper kan je dat bijvoorbeeld op volgende manieren doen:

1. Loop bij voorkeur niet bij schemering. ’s Ochtends vroeg of ’s avonds laat zijn muggen het actiefst.

2. Doe je warming-up en cooling-down in een gesloten ruimte. Vooral na je training trek je muggen extra hard aan, dus blijf in open lucht niet te lang napraten!

3. Gebruik een antimuggenmiddel met minstens 20% Deet, het bekendste middel om muggen op afstand te houden. Gezien Deet-producten niet waterbestendig zijn en lopers – zeker bij zomerse temperaturen – meer zweten, kan je het insectenmiddel ook op je loopkleding aanbrengen.

4. Draag lichte kleuren. Muggen kiezen vaak voor warme en donkere oppervlakken, dus vermijd zwarte kleding. Die trekt de warmte aan.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?