NIEUWS

Gezonde fastfood na het lopen

Na een wedstrijd of zware training hebben lopers vaak 'goesting' in veel en vettig eten, liefst zo snel mogelijk. Frieten, hamburgers, pizza: laat maar komen! Wist je dat er ook zoiets bestaat als gezonde fastfood? Ideaal voor na het lopen!
Dit najaar staan er met onder meer de Brussels Airport Marathon (1 oktober) Athora Great Bruges Marathon (15 oktober) en Antwerp Marathon (22 oktober) weer heel wat marathonkleppers op de loopkalender. Daarom wijzen we je in dit artikel nog eens op vijf veelvoorkomende 'marathonfouten' die je eenvoudig kan vermijden.
Op zondag 3 december sluit de CM Urban Walk Series de jaargang 2023 in stijl af met een nieuwe ontdekkingstocht dwars door de Gentse binnenstad. De CM Urban Walk Gent kan alvast een eerste locatie uit de doeken doen: de indrukwekkende Koninklijke Opera die voor het eerst zijn deuren open stelt. Inschrijven is mogelijk vanaf woensdag 20 september.
De herfst: voor sommigen het favoriete seizoen om in te lopen, voor anderen vormt het eerder een flinke uitdaging. Bij 'slechter' weer de loopschoenen aanbinden, vereist vaak wat meer motivatie en een groter doorzettingsvermogen. Herkenbaar? Lees dan even verder. Wij vertellen je waarom de herfst net het beste seizoen is om in te lopen.
Deze macronutriënt geeft je energie voor langdurige inspanningen en een betere algemene gezondheid.
Als je graag je sportprestatie wil verbeteren, kan dat volgens nieuw onderzoek door dagelijks 5 minuten te springen.
Eerst en vooral: er is natuurlijk niet zoiets als een ‘goede’ tijd op de halve marathon, tenzij je misschien een professioneel atleet bent. Voor recreatieve lopers is elke wedstrijd een persoonlijke prestatie en heeft elke loper persoonlijke redenen die hem/haar naar de startlijn brengen. Toch zijn velen benieuwd naar het antwoord op de vraag: wat is een goede halvemarathontijd?
Geen tijd of zin om je ontbijt klaar te maken, maar wil je toch gezond de dag beginnen? Haal je inspiratie uit volgende voedzame en makkelijke receptjes. Er komt geen kook- of bakproces aan te pas!
Op zondag 19 november vindt de tiende editie van de Liantis Urban Trail Antwerp plaats. De deelnemers doorkruisen op een 7 of 12 km lang parcours opnieuw de stad en lopen langs of dwars door een aantal historische of markante gebouwen. Dit jaar staan het PIVA en het Wezenbergbad al zeker op het programma. Voor de tiende verjaardag worden meer dan ooit locaties aangedaan waar nog nooit eerder door gelopen werd. Meer locaties worden binnenkort onthuld. Inschrijven voor de Liantis Urban Trail Antwerp 2023 kan vanaf nu.
Liever een kilootje meer en fit dan slank en niet fit?
De Athora Great Bruges Marathon is op zondag 15 oktober toe aan zijn zesde editie. Terwijl het parcours de vorige keren steevast richting Zeebrugge en de Noordzee trok, krijgen de deelnemers dit jaar een vernieuwde omloop in en rond het historische stadscentrum voorgeschoteld. Voor RunningBE magazine trokken we al fietsend op verkenning met Lieven Verstraete, Bruggeling in hart en nieren en presentator van De Zevende Dag, en zijn zoon, trailrunner en loopcoach Kaz Verstraete. 
Karel Sabbe is een dikke week terug in het land na zijn avonturen in de Verenigde Staten, waar hij eind augustus een nieuwe FKT (Fastest Known Time) vestigde op de Pacific Crest Trail. Woensdagavond mocht de ultraloper daarover komen vertellen in 'Amai zeg wauw', de talkshow van Otto-Jan Ham op VRT 1. Sabbe had het onder andere over zijn ontmoeting met een zwarte beer ...
Meer dan 3500 wandelaars hebben zich ingeschreven om op zondag 17 september tijdens de eerste editie van de CM Urban Walk Lier een sportieve en culturele ontdekkingstocht te maken in het autovrije centrum van de Pallieterstad. Een overdonderend succes! Inschrijven voor deze unieke 10 km lange wandeling langs en dwars door bijzondere gebouwen en locaties kan nog tot en met zaterdag. Er zijn nog een beperkt aantal plaatsen vrij.
Heb je het gevoel dat je een plateau bereikt hebt en je loopprestaties niet meer verbeteren? Zo'n terugslag kan verschillende oorzaken hebben. Gelukkig kan je in de meeste gevallen de oorzaak achterhalen én op zoek gaan naar de oplossing.
VRT-sportanker Ruben Van Gucht staat begin december aan de start van de Valencia Marathon. De vaste columnist van RunningBE-magazine houdt je komende weken op de hoogte van zijn voorbereidingen en vorderingen richting de magische 42,195 km. Dit keer vertelt hij je over zijn trainingsplannen die hij zelf als eerder ‘atypisch’ omschrijft. Hoe vult Ruben zijn trainingsuurtjes komende weken in? Hij vertelt hij je in deze blog.
Uit onderzoek blijkt dat dit krachtige stofje in je voeding meer kan doen dan enkel je nachtrust verbeteren.
Brooks Running, expert in prestatiegerichte schoenen, is een officiële samenwerking aangegaan met Strava, het bekende sociale netwerk voor sporters. Brooks wordt zo Strava's allereerste, wereldwijde, maandelijkse challenge partner.
We begrijpen het wel: je wil lopen, geen gewichten heffen. Maar zo mis je wel een kans om een snellere en efficiëntere loper te worden én om het risico op blessures te beperken. Hoog tijd dus om voordeel te halen uit je stabilisatie- en krachttrainingen en zo een (nog) betere loper te worden.
Al tien jaar lang leert Evy Gruyaert haar volk lopen. Als coach en stem van de Start 2 Run-app heeft ze maar liefst 2,3 miljoen mensen op weg gezet naar hun eerste 5 km. Op tien jaar tijd hebben alle appgebruikers samen 50 miljoen kilometer gelopen! Reden voor een feestje op 8 oktober op ENGIE Dwars door Hasselt.
Een smartwatch is voor veel lopers een onmisbaar attribuut. Je kan er je loopprestaties en gezondheid mee monitoren, maar tegelijk houdt het dragen van een smartwatch ook gezondheidsrisico's in. Daarvoor waarschuwt een onderzoek van de Florida Atlantic University.
Om je dag goed te beginnen, is het belangrijk dat je een gezond ontbijt neemt. Met een zelfgemaakt drankje erbij geef je een extra boost aan de start van je dag!
Op de cover van ons septembernummer schittert dit keer YouTube-fenomeen Average Rob. In een uitgebreid interview blikken we terug op zijn succesvol Ironman-debuut en blikken we ook al even vooruit op zijn toekomstige sportdoelen.
Als het veel te warm is om te joggen, dan is er nog altijd ... aquajoggen. Naast het feit dat water erg verfrissend is, biedt dit type training nog tal van andere voordelen.
Op zondag 10 september vindt in Thor Park in Genk de achtste editie van de AA Drink Spartacus Thor plaats. Nieuw dit jaar op het programma van deze beroemde obstacle run is de 100 meter sprint i.s.m. de Belgian Obstacle Course Racing Association, die bovendien als Belgisch kampioenschap geldt. Daarnaast worden er naar goede gewoonte ook parcoursen van 3, 5 en 10 km uitgetekend. Van de 30 hindernissen zijn er dit jaar 10 gloednieuwe. Inschrijven kan nog tot en met zaterdag. Het wordt mooi weer, er zijn veel “waterhindernissen”, ideaal voor late beslissers.