Nieuw onderzoek toont aan: lopen verbetert gezondheid van wervelkolom

Het idee dat fysieke inspanningen je rugklachten verergeren, overheerst vaak. Nieuw onderzoek bewijst echter het tegendeel.
De voordelen van lopen lijken onuitputtelijk: het verhoogt ons uithoudingsvermogen, zorgt voor een betere mentale gezondheid en houdt ons gewicht onder controle. Recent onderzoek heeft zonet nog een voordeel aan de lijst toegevoegd en ontdekte een verband tussen lopen en een gezonde wervelkolom.
Uit de studie van de Deakin University in Australië blijkt dat mensen die regelmatig lopen (of stevig doorwandelen) gezondere tussenwervelschijven hebben dan mensen die niet bewegen. Die conclusie is verrassend aangezien velen geloven dat beweging de rug net overbelast. Het onderzoeksteam bestudeerde de rug van 79 personen (mannen en vrouwen), waarvan 2/3 lopers waren en 1/3 niet-lopers. De lopers werden uiteindelijk nog eens onderverdeeld in twee subgroepen afhankelijk van de afstand die ze liepen. Een MRI scande de ruggengraat van de proefpersonen, waarbij de omvang en liquiditieit van iedere wervelschijf gemeten werd. De personen droegen ook een versnellingsmeter zodat hun gerapporteerde activiteit zeker klopte.
Wat bleek? De tussenwervelschijven van de lopersgroep waren groter en bevatten meer vocht, wat allebei wijst op een betere conditie van de schijven. De afstand die de lopers liepen had dan ook geen impact op de wervelkolommen, aangezien de wervels van zij die wekelijks ongeveer 50 km/week liepen zo goed als identiek waren aan de wervels van zij die wekelijks nog meer kilometers maalden. De voornaamste bevinding was dan ook dat lopen de ruggengraat zeker niet schaadt en zelf een efficiënte oplossing bij rugpijn is.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?