Nieuw: milieuvriendelijke loopschoenen… gemaakt van algen

Het schoenenbedrijf Vivobarefoot brengt in juli een wel erg speciale loopschoen op de markt: de eerste schoen ooit gemaakt van algenbiomassa.
Clark is geen onbekende naam in de schoenenindustrie. Al zeven generaties lang is de familie eigenaar van het wereldwijd bekende schoenenmerk Clarks. Galahad Clark kon al innoveren met zijn 3D geprinte schoenen en ontwerpen gemaakt van gerecylceerd materiaal. In 2004 lanceerde Clark Vivobarefoot, een bedrijf dat een cultstatus creëerde rond de loopschoen die je nauwelijks voelt als je hem aanhebt – met zulke dunne zolen voel je de grond waarop je loopt met elke voetzenuw.
Nu wil hij opnieuw innoveren met de Ultra Blooms. Deze zachte, superlichte en flexibile loopschoenen hanteren hetzelfde design als de standaardversie van de Vivobarefoot: een dunne witte zool en een bovenkant met gaatjes. Aangezien de schoen volledig uit de schuimalgen bestaat, is dit model beschikbaar in slechts één kleur: algengroen. “Het zijn net Crocs, alleen kan je met onze schoenen nu ook een marathon lopen”, aldus een trotse Clark.
Algen zijn een heus probleem in de Verenigde Staten: de overvloed aan algen in meren en vijvers vormt een bedreiging voor het onderwaterleven en de drinkbare watervoorraad. Aangezien het bedrijf de algen slim gebruikt, reduceert het die problemen. De schoen is gemaakt van het bioschuim van algen en werkt net zoals EVA – een polymeermateriaal dat gebruikt wordt als demping bij de meeste loopshoenen. De schoenen zijn niet enkel milieuvriendelijk, ze zijn ook goedkoper in vergelijking met schoenen gemaakt van EVA. Zo kosten de Ultra Blooms 75 dollar (ca. 65 euro).
De Ultra Blooms zijn niet de enige schoenen met een duurzaam verhaal. Vorig jaar, introduceerde Adidas al een schoen gemaakt van onder meer gerecylcleerde visnetten en een bio-afbreekbare sneaker. Hoewel grote bedrijven als Nike, New Balance en Reebok ook reeds geëxperimenteerd hebben met duurzame materialen, is Vivobarefoot het eerste bedrijf dat een volledige schoen ontwikkelde van enkel natuurlijk materiaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?