Nederlandse loopfanaat begonnen aan ultieme stratenloop

Hoeveel kilometer het in totaal is, weet hij niet. Hoelang hij erover gaat doen evenmin. Stephan van Berkel weet alleen dat Tilburg 2680 straten telt en dat hij door al die straten gelopen wil hebben. Op 1 januari is de 45-jarige Nederlandse loopfanaat aan zijn waanzinnige uitdaging begonnen.

“Ik heb mezelf geen tijdslimiet gesteld, ik wil gewoon alle straten van de gemeente Tilburg hebben gelopen”, zegt van Berkel in het Brabants Dagblad. Vertrekken doet de 45-jarige Tilburger, die de gewoonte heeft een viertal keer per week te gaan lopen, telkens van thuis uit. “Daardoor loop ik bepaalde stukken twee keer. En de straten dicht bij huis ga ik wel een paar honderd keer lopen.”

Om alles goed te kunnen plannen en overzichtelijk te houden, heeft van Berkel een grote plattegrond gekregen van de gemeente Tilburg. Met een Excel-bestand en een aan zijn Strava-account gekoppelde heatmap legt hij al zijn routes naast elkaar om zeker geen stukje te missen. “De routes maken is een hele puzzel, al is het doel ook niet om het zo efficiënt mogelijk te doen”, bekent van Berkel, die het gewoon als een leuke uitdaging voor zichzelf ziet. 

“In het najaar bedacht ik dat dit iets voor het nieuwe jaar zou zijn, zeker toen de coronacrisis voortduurde en bijvoorbeeld Rotterdam Marathon weer werd uitgesteld”, legt van Bekkel uit. Inspiratie haalde hij bij de Amerikaan Rickey Gates, die enkele jaren geleden door elke straat van San Francisco is gerend. “Dat was in mijn hoofd blijven zitten”, aldus van Berkel.

OOK IN GENT

‘Every Single Street’. Zo heette het project van Gates. De Amerikaanse ultraloper had slechts 40 dagen nodig om de meer dan 2000 km die San Francisco aan straten rijk is af te haspelen. Wereldwijd heeft Gates navolgers. Ook in België. Klaas Cuvelier beëindigde op 14 september 2019 zijn ultieme Gentse stratenloop. In 48 dagen legde hij 632 km af.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.