Ons mentaal welbevinden kreeg een behoorlijke deuk door de crisis, maar gelukkig brengt de crisis ook enkele positieve gevolgen met zich mee. Zo blijkt uit nieuwe analyses van het UGent-NN Nationaal Geluksonderzoek dat de Belgen gemiddeld meer bewegen sinds de lockdown.
Al vier jaar lang analyseert de UGent en levensverzekeraar NN wat de Belg gelukkig maakt en hoe we dit geluk kunnen bevorderen in onze samenleving. De recente coronapandemie zorgt uiteraard voor een extra factor in deze studie.
Uit de laatste bevindingen constateerden de onderzoekers een toename in de fysieke activiteit bij de Belgische bevolking sinds de lockdown. Vooral ouderen zijn meer gaan bewegen. Het percentage 65+’ers dat minstens drie keer per week een matige fysieke activiteit uitoefent, steeg van 40% voor de crisis tot 54% tijdens de tweede golf. Ook bij jongeren (18 – 34 jaar) stijgt dit percentage van 39% voor de lockdown tot 48% tijdens de tweede golf.
De resultaten van het onderzoek tonen ook dat mensen die meer bewegen (in deze studie benaderd als matig fysiek actief zoals wandelen en fietsen), systematisch gelukkiger zijn dan mensen die weinig bewegen. Dat geldt zowel voor als tijdens de crisis. Toch is de impact van de crisis niet te onderschatten op ons geluksgevoel. Mensen die vaak bewegen scoorden voor de crisis 0,6 punten hoger op de geluksladder dan mensen die weinig of niet bewegen. Tijdens de crisis scoren ze nog steeds hoger, maar zakt het verschil tot 0,3.
5 TIPS OM VOL TE HOUDEN
Hoe dan ook hebben we er alle belang bij om die goede beweeggewoontes aan te houden, ook na de crisis. Kristof Budts, bewegingscoach bij de Stad Mechelen, geeft tips over hoe je gezond in beweging blijft.
1. Doe het niet alleen
Sporten of wandelen met twee is zo veel motiverender. Een sport- of wandelbuddy zorgt ervoor dat je opdaagt op de afspraak én het zorgt voor extra sociaal contact.
2. Laat je professioneel begeleiden
Een personal coach helpt je met het opstellen van een haalbaar trainingsschema, op maat van jouw levensstijl. Dit geeft je het nodige duwtje in de rug wanneer je een beginner bent. In het geval van fysieke en mentale klachten zorgt een professionele coach ervoor dat je deze kan verminderen of wegwerken.
3. Hou je resultaten bij
Of het nu over je aantal stappen gaat, je gelopen kilometers of het aantal verbrande calorieën: het bijhouden van je vooruitgang stimuleert je voor de toekomst! Dit kan digitaal met een activity tracker, maar evengoed in een schriftje.
4. Wees realistisch
Ambitieus zijn is goed, maar hou het realistisch. Dit voorkomt het gevoel van falen dat vaak demotiverend werkt en ervoor zorgt dat je stopt met bewegen. Één keer per week wandelen of joggen is al een goede start. Wanneer je de smaak te pakken hebt, kan je de frequentie opdrijven.
5. Integreer bewegen in je dagelijks leven
Om meer te bewegen hoef je niet altijd je sportschoenen uit de kast te halen. Integreer bewegen op een slimme manier in je dagelijkse routine. Neem je vaak de bus? Stap dan een halte later op en een halte vroeger af, zo wandel je meer. Moet je vaak telefoneren? Wandel terwijl je belt. Dit is ook iets waar een bewegingscoach je actief in kan begeleiden. Er zit meer beweging in je leven dan je denkt, ook in tijden van crisis!