Muziek luisteren om te recupereren

De invloed van muziek op loopprestaties is al langer bekend, maar het hoeft niet te stoppen bij opzwepende beats om het tempo de hoogte in te jagen. Ook voor de recuperatie kan het een helende werking hebben.

Braziliaanse onderzoekers testten bij vijftien lopers de invloed van muziek voor, tijdens en na een loop van vijf kilometer op een atletiekpiste en publiceerden hun resultaten in de ‘Journal of Strength and Condtioning Research’.

De wetenschappers onderzochten de hersenactiviteit voor het lopen, de opwinding, de hartslag, de inspanning en het gevoel na de inspanning. De resultaten werden vastgelegd op basis van vijf testen: motiverende muziek voor het lopen (110-150 beats per minuut), lopen met rustige muziek (80-100 beats per minuut), lopen met snelle muziek (140-160 beats per minuut), kalmerende muziek na de inspanning (95-110 beats per minuut) en een test zonder muziek.

SNELLE START

De vaststellingen liggen binnen de verwachtingen. Wie met muziek loopt, loopt sneller. Vooral in de beginfase. Muziek voor het lopen doet de hartslag duidelijk stijgen. De eerste twee rondes (van 12,5) worden duidelijk sneller afgelegd. Nadien wordt het verschil met een inspanning zonder muziek veel kleiner. De verklaring is eenvoudig. In het begin worden de lopers afgeleid door de muziek, maar eens onze hersenen de intensiteit van de inspanning beseffen, wordt de focus verlegd. Hoe zwaarder de inspanning wordt, hoe kleiner het effect van muziek.

Gemiddeld gelopen lopen we over vijf kilometer sneller met muziek. Zonder muziek was de gemiddelde tijd net onder 27:20. Met opzwepende muziek voor het lopen daalde de tijd al tot 26:45 en met snelle muziek werd er gemiddeld net boven de 26:00 afgeklopt. Meest opvallende vasttelling: het snelste gemiddelde, 26:00, werd gerealiseerd met rustige muziek in de oren.

MUZIEK = HYDRATATIE 

Tot hier toe weinig vernieuwend? Misschien wel. Maar u hoeft de muziek na de inspanning niet meteen te dempen. Wanneer de lopers na hun vijf kilometer naar muziek luisterden, had dat het omgekeerde effect. Zo werd de hartslag sneller naar een normaal niveau gebracht dan zonder muziek. Net zoals hydratatie, voeding en stretching het lichaam na een inspanning terug naar een optimale conditie moeten brengen, kan dus ook muziek een handje helpen.

Wie na zijn volgende loopje wil eindigen met de beats van Dimitri Vegas & Like Mike is er wellicht aan voor de moeite. Tijdens de test kregen de deelnemers onder andere muziek van Enya te horen. Ook na het sporten moet je opofferingen maken.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?