Marathon in oorlogsgebied (FOTO & VIDEO)

Op de Westelijke Jordaanoever werd vrijdag de 'Right to movement marathon' gelopen. De deelnemers uit vijftig verschillende landen kwamen op voor het recht op bewegingsvrijheid dat miljoenen Palestijnen dagelijks ontzegd wordt. Bekijk de beelden!

Meer dan drieduizend lopers verzamelden vrijdag 27 maart op het Geboorteplein van Christus in Betlehem voor de derde editie van de Palestijnse Marathon. En die is niet van de poes. De deelnemers leggen een bijzonder parcours af dat stevig op en neer gaat bij temperaturen tot 28 graden. Maar de ‘Right to movement marathon’ is meer dan een loopwedstrijd. De deelnemers uit vijftig verschillende landen komen op voor het recht op bewegingsvrijheid dat miljoenen Palestijnen dagelijks ontzegd wordt.

Het meest sprekende voorbeeld is waarschijnlijk het parcours zelf. Dat bestaat noodgedwongen uit twee lussen van 21km omdat het onmogelijk bleek om 42km uit te stippelen die volledig onder Palestijnse controle vallen. Het parcours leidt de deelnemers langs symbolische plaatsen zoals de scheidingsmuur en twee vluchtelingenkampen.

“Wij moeten hier elke dag mee leven en we willen die ervaring ook met de buitenlandse lopers delen”, zegt loper en organisator George Zeidan. “Het voelt fantastisch om met zoveel nationaliteiten voor hetzelfde doel te lopen. De solidariteit is hartverwarmend.”

Voor het eerst mochten ook een vijftigtal lopers uit de Gazastrook deelnemen. De vorige twee jaren was hen dat telkens geweigerd door Israel maar dit jaar lukte het op het nippertje toch. Voor velen was het de eerste keer dat ze een marathon op de Westelijke Jordaanoever liepen en ze namen meteen alle prijzen bij de mannen mee naar huis. Winnaar van de marathon was voormalig Olympisch loper Nader Al Masri uit Gaza. Hij finishte alleen op 2u57’14” en ook op de halve marathon en de 10km kwamen lopers uit Gaza als eerste over de streep. Bij de vrouwen won de Deense Maibritt Kristoffersen in 3u19’26”.

Eerste Belg was Kevin Buytaert op plaats 26 in 3u48’28”. 27 minuten langer dan vorig jaar toen hij nog op de achtste plaats eindigde. “Ik had een mindere dag en ook de warmte speelde me parten. Maar het blijft een unieke wedstrijd met een fantastische sfeer. En het recht op bewegingsvrijheid daar schaar ik me volledig achter. Een scheidingsmuur hoort niet in 2015.”

Lees een uitgebreide reportage over de Palestijnse Marathon van onze verslaggever ter plaatse in het meinummer van running.be magazine!