Man finisht race van 100 km, ‘maar hij liep slechts 60 km!’

Valsspelers tijdens loopwedstrijden, ze zijn ook anno 2018 nog niet verdwenen. Al speelt de ene wel wat meer vals dan de andere.

We hadden bij de start van 2018 gehoopt dat we het niet te snel zouden moeten hebben over valsspelers. Maar het jaar was nog maar net begonnen, of Kelly Agnew belazerde de boel door zich op te sluiten op het toilet. Niet dat we zijn gedrag goedkeuren, maar hij probeerde slechts enkele kilometers ’te stelen’. Dat was helemaal anders bij Mark Robson. Die keek tijdens de Australia Day Ultra niet op een ‘niet gelopen kilometer’ meer of minder.

De Australia Day Ultra is een wedstrijd van 100 kilometer (8 rondjes van 12,5 km). Robson claimde dat hij die race had uitgelopen, maar organisator Ron McGlinn had nadien slecht nieuws: “In het beste geval liep hij 60 tot 70 kilometer.”  

Nader onderzoek wees uit dat Robson meerdere timingmatten miste, telkens op dezelfde plaatsen. Daaruit leidde de organisatie af dat de loper telkens een klein stuk van het parcours had afgesneden. En vele kleintjes maken … een tekort van minstens 30 kilometer. Ook verschillende andere deelnemers getuigden na afloop over het vreemde racegedrag van Robson. De man wordt voorlopig geschorst. Er wordt nu naar data van voorgaande wedstrijden gekeken om te checken of daar ook onregelmatigheden te zien zijn.

Kevin Matthews won de wedstrijd van 100 kilometer. Hij deed er 7u47’33” over. Dat was nog ruim twee uur sneller dan de tijd van Robson, die dus hoogstens 70 kilometer liep en uiteraard uit de uitslag geschrapt werd.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?