Lopen in de regen: tips en voordelen

Het typisch Belgisch weer is teruggekeerd. De zomerhitte was niet ideaal voor onze trainingen, maar voor velen is regen dat ook niet. Deze tips maken je loopsessie in de regen alvast iets aangenamer.
Aangepaste kleding en schoeisel?
Als het regent, ben je geneigd meer laagjes aan te trekken, maar eenmaal bezig, heb je het al snel te warm en sleur je onnodig gewicht mee. Extra lagen betekent ook niet dat je droger blijft. Zeker kleren van katoen zijn als een spons en houden water vast. Kies liever voor lichtere, vochtafvoerende stoffen. Als het iets frisser is, is een luchtig windjasje van waterbestendig materiaal (bv. Nylon) ook een goed idee. Een petje met klep kan handig zijn om de regen uit je ogen te houden. Kies in de zomer dan wel voor een ademend (luchtdoorlatend) model.
Schuring en blaren kunnen bij elke looptraining ontstaan, maar als je nat bent, ontstaan dergelijke ongemakken sneller. Als je er veel last van hebt, draag dan een compressieshort onder je loopbroek om eventuele wrijving met andere huid en stoffen te voorkomen. Vaseline smeren op plekken die gevoelig zijn voor wrijving (voeten, BH-lijn, tepels bij mannen, taille,…) biedt ook hulp.
Probeer na je training zo snel mogelijk warme en droge kleren aan te trekken. Als je nat bent, heb je een verhoogd risico op onderkoeling. Natte kleren aanhouden, verhoogt de kans om ziek te worden. Wat je natte schoenen betreft: haal je binnenzooltjes eruit en stop krantenpapier in je loopschoenen. Op die manier kan je ze de volgende dag opnieuw aantrekken. Praktischer is natuurlijk om een ander looppaar achter de hand te houden. Wil je echt geen natte voeten tijdens het lopen? Dan is een trailschoen vaak een oplossing, aangezien het bovenste deel meestal waterbestendig is.
Voordelen
Natuurlijk rest dan nog het probleem van je motivatie. Voor velen is regen vaak een uitvlucht om niet te lopen. Toch heeft lopen in de regen zo zijn voordelen. Als eerste train je bij regenweer in veel gezondere lucht. Vervuilende stoffen als koolstofdioxide lossen makkelijker op in water dan in (droge) lucht. Na een regenbui, stijgt de (partiële) luchtdruk, wat zorgt voor extra zuurstof voor je spieren.
Ook houdt de regen je spieren koel, waardoor het lopen makkelijker aanvoelt. Aangezien je lichaam langer koel blijft, kan je je grenzen verleggen zonder je zelf extra hard te pushen. Ideaal dus om intensievere trainingen te plannen. Bovendien versterkt een trainingssessie in de regen ook je spieren: gladde, modderige wegen en natte bochten vereisen meer inspanning van je lichaam. Je wil dan ook niet uitschuiven en zo een blessure krijgen. Je moet je voeten voorzichtig neerzetten en je lichaam in balans zien te houden. Hiervoor ga je ook de kleinere coördinerende spieren in je lichaam aanspreken, wat resulteert in sterkere beenspieren.
Geen uitvlucht meer om die loopschoenen (droog) binnen te laten staan dus. De trainingen die je vorige week niet kon doen vanwege de hitte, kan je nu zonder excuus inhalen – op een gezonde en verantwoorde manier.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?