Loopconcept zorgt voor beter gedrag bij gevangenen

In het Verenigd Koninkrijk zorgt 'lopen' ervoor dat het leven in enkele gevangenissen aangenamer is. Een collega van The Times ging kijken hoe dat precies in zijn werk gaat.

Parkrun is een concept dat in ons land nog niet echt bekend is, maar in heel wat andere landen wel. Het gaat om gratis looptochten van 5 kilometer, bij voorkeur in de natuur. Enkele gevangenissen in het Verenigd Koninkrijk lieten zich daardoor inspireren en organiseren tegenwoordig hun eigen Parkruns. Voor alle duidelijkheid: de gedetineerden blijven binnen de gevangenismuren en lopen niet met gewone burgers.

Het is te zeggen: een journalist van The Times ging eens een kijkje nemen in Buckley Hall, een gevangenis in de buurt van Manchester. Hij ondervond aan den lijve dat de gevangenen in een uitstekende conditie verkeren. Ze lopen tijdens hun Parkrun 4,5 kilometer, wat neerkomt op 8 rondjes op het domein van de gevangenis. Het concept heeft niet alleen een positieve invloed op de fysiek van de gedetineerden. Buckley Hall-directeur Rob Knight: “Parkrun heeft ook een enorme impact op het gevangenisleven. Sinds we dit doen, verminderde het aantal incidenten met 20%.

En ook de gevangenen zijn opgetogen over de Parkruns. Een van hen vertelt: “Als ik meedoe aan een Parkrun, vergeet ik voor een halfuur wat ik gedaan heb. Dan ben ik geen moordernaar meer, wel een loper.”

De volledige reportage lees je via de link hieronder.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.