Laatste nieuws over AG Antwerp 10 Miles & Marathon

Zondag is het weer zover: de AG Antwerp 10 Miles & Marathon, een jaarlijkse loophoogdag. Lees hier het laatste nieuws over het grootste loopevenement van ons land.

Zondag weerklinkt om klokslag 9u op Linkeroever het startschot van de AG Antwerp Marathon. Die is met ruim 3000 deelnemers de populairste Belgische marathon ooit. In de namiddag is het uitkijken of zegekoning Nick Van Peborgh en Veerle Van Linden ook de 2018 editie van de AG Antwerp 10 Miles bij op hun palmares kunnen schrijven. In totaal worden er zondag 40.000 deelnemers verwacht.

Belgische toppers vs Keniaanse armada op de marathon

Bij de mannen gaat marathondebutant Thomas De Bock de strijd aan met een Keniaans viertal. De pupil van coach Tim Moriau en vaste trainingsmakker van Isaac Kimeli paste zijn winterprogramma aan in functie van een knalprestatie aanstaande zondag. Benieuwd of hij topfavorieten Patrick Korir (PR van 2.09.36) en Ezekiel Koech het vuur aan de schenen kan leggen.

Bij de vrouwen is het uitkijken naar Manuela Soccol. De Limburgse zet op het vlakke en pijlsnelle parcours resoluut de aanval in op haar besttijd van 2u37.09. Na een hoogtestage in Kenia geeft ze zelf aan in bloedvorm te verkeren.

Wie triomfeert op de Charles De Costerlaan?

Op de AG Antwerp 10 Miles gaat Nick Van Peborgh op zoek naar zijn zesde (!) zege. Concurrentie mag verwacht worden uit de hoek van Yassine Rachik, vorig jaar nog aan het feest op Linkeroever. Bij de vrouwen greep Veerle Van Linden vorig jaar naast een vijfde zege op een rij, na een mooie strijd met Nina Lauwert. Voor een sportieve revanche zal ze dit jaar zeker voorbij Eva Galle en Kim Geypen moeten.

Bekende lopers

Onder de vele deelnemers ook heel wat bekende lopers! Na een succesvol debuut vorig jaar mikt Antwerps burgemeester Bart De Wever bij zijn tweede deelname op een tijd onder de 4u. Sven Vanthourenhout, bondscoach van de veldrijders, zien we naar alle waarschijnlijkheid terug in de subtop van de marathon. In het startvak krijgt hij het gezelschap van Joke van de Velde en Jasmine Vangrieken.

Op de AG Antwerp 10 Miles is het uitkijken naar onder meer Saartje Vandendriessche, Jan Van Looveren, Tia Hellebaut, Stijn Van de Voorde, Sugar Jackson en de inspirerende deelname van Sebastien Bellin. Die laatste loopt voor het eerst een wedstrijd na een revalidatie van twee jaar sinds hij bijna zijn onderbeen verloor bij de aanslagen in Zaventem.

Extra maatregelen wegens warme temperaturen

De huidige voorspellingen geven aan dat het kwik zondag vlotjes boven de 20° C zal uitstijgen. Deelnemers worden aangemaand om steeds te luisteren naar hun eigen lichaam en zeker voldoende te hydrateren, ook voor de wedstrijd. Zowel aan de bevoorradingen onderweg als aan de aankomst wordt er meer dan voldoende water en sportdrank voorzien. Aan de start zullen extra waterkranen met drinkbaar water beschikbaar zijn. Deelnemers mogen uiteraard ook hun eigen drank meenemen op het parcours (drinkbussen, camelbags, drankgordels,….), zeker aan te raden bij de voorspelde warme temperaturen.

Statistieken

Bij de allereerste 10 Miles in 1986 stonden 800 deelnemers aan de start. In 2007 liepen er voor het eerst meer dan 10.000 mensen mee en in de jaren daarop groeide het evenement spectaculair. De laatste vijf jaar stonden er telkens rond de 40.000 lopers aan de start en daarmee is de AG Antwerp 10 Miles & Marathon het grootste loopevenement van het land. De organisatie strijkt met ongeveer 1850 medewerkers en vrijwilligers neer in Antwerpen en poot opnieuw een gigantisch tentendorp van 12.600m² neer op Linkeroever.

Alle deelnemers samen lopen zondag 15 keer rond de aarde. 40% van de deelnemers zijn vrouwen en er staan maar liefst 125 nationaliteiten aan de start. Het gros van de deelnemers komt uit de provincie Antwerpen, maar ook 1513 noorderburen vinden vlot de weg naar de Koekenstad. Er lopen meer dan 320 bedrijven en 90 scholen mee. De AG Antwerp 10 Miles & Marathon trekt ook heel wat kijklustigen naar Antwerpen. Mede door het goede weer worden er zowat 100.000 toeschouwers verwacht. Zij genieten – net als de deelnemers zelf – van de tientallen animaties langs het parcours.

Je kan jezelf trouwens nog op verschillende manieren inschrijven

* online t.e.m. zaterdag 21 april 23u59
* t.e.m. donderdag 19 april bij Runners’ Lab in Zwijndrecht, Gent, Zaventem en Paal
* van vrijdag t.e.m. zondagmiddag ter plaatse op de Runners’ Lab Expo

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?