Jornet zet data zeer snelle halve marathon op Strava

De Spanjaard Kilian Jornet staat vooral bekend als berg- en ultraloper. Het voorbije weekend nam hij deel aan zijn eerste halve marathon op verharde weg. En hoe!
Slechts twee weken nadat hij de Mount Everest tweemaal beklommen had in één week tijd, besloot Jornet om een halve marathon in Noorwegen te lopen. De ‘Fjord to Summit’-marathon startte in Geiranger en eindigde in Dalsnibba, een berg waar je in Europa het hoogste overzicht over een fjord hebt.
Jornet kwam als eerste over de meet in 1u30’52” en finishte 12 (!) minuten voor de tweede loper. Gezien de 1500 meters klimmen was de wedstrijd niet ideaal om snelle tijden te lopen. Toch heeft Jornet serieus uitgepakt met zijn tempo. Zijn data op Strava (zie link hieronder) liegen er dan ook niet om: hij liep de 20,9 km en 1519 meter omhoog aan een gemiddeld tempo van 4’20″/km. Als je dat omrekent naar een vlak parcours betekent dat hij gemiddeld 3’10″/km op een ‘normale’ halve marathon zou lopen – een tempo waarbij je 21 km in 1u07′ aflegt. Ter info: het wereldrecord op deze afstand staat op naam van Zersenay Tadese (58’23”).
De zesvoudige winnaar van de Skyrunner World Series leek dus niet echt last te hebben van de omschakeling van onverharde naar verharde wegen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.