Het geheim van de eeuwige jeugd, deel 2: Ugo Sansonetti

Iedereen kent nog wel de opa van de Bertolli-reclame. Maar wist je ook dat deze 95-jarige (!) Italiaan een beroemde sprinter is? Je leest alles over het geheim van zijn eeuwige jeugd in de 'Het Geheim van Hardlopen'-rubriek!

In deel 1 van het geheim van de eeuwige jeugd zagen we het inspirerende voorbeeld van Olga Kotelko, die op 95-jarige leeftijd nog de wereld rondreist om bij de wereldkampioenschappen gouden medailles te winnen en wereldrecords te vestigen op vrijwel alle werp-, spring- en sprintonderdelen van de atletiek. Vandaag behandelen we een tweede boegbeeld van de masteratletiek, de wereldberoemde Italiaanse sprinter Ugo Sansonetti, eveneens 95 jaar oud.

Wie is Ugo Sansonetti?

Ugo werd op 10 januari 1919 in Rome geboren, als zoon van admiraal Luigi Sansonetti. Hij studeerde rechten in Mottola en kreeg zijn bul op 9 juni 1940, de dag voordat Mussolini de oorlog verklaarde en Frankrijk binnenviel. Ugo werd als dienstplichtige opgeroepen en deed dienst als officier bij de cavalerie. Na de oorlog vertrok hij met 2 broers naar Costa Rica om de droom van zijn vader te vervullen: het stichten van een experimentele gemeenschap voor Italiaanse oorlogsveteranen in het regenwoud. Zij ontgonnen grote gebieden van de jungle en bouwden een landingsstrip, huizen, een zaagmolen en koffieplantages. Hun gemeenschap floreerde en vormde de basis voor de huidige stad San Vito de Java (200.000 inwoners). Hij schreef een boek over zijn kolonisatiewerkzaamheden en werd later directeur van Findus, een Europees voedingsmiddelenconcern. Hij woont sinds zijn pensionering weer in Rome en houdt zichzelf fit met het sportprogramma dat hij kent uit zijn militaire verleden.

In 1999 werd hij een Bekende Italiaan, toen hij de Minister van Sport aanviel op diens merkwaardige plannen om atletiek voor atleten boven de 70 jaar te verbieden. Hij daagde de minister uit dat hij een team van 80-jarigen zou samenstellen dat de 4×100 meter zou lopen in minder dan 60 seconden… . De wedstrijd werd op TV uitgezonden en 15 miljoen Italianen zagen hoe Ugo met zijn kameraden bewees dat topsport ook op hoge leeftijd mogelijk is, waarop de Minister zijn voorstel introk… .

De prestaties van Ugo

Ugo is de regerend wereldrecordhouder op de 200 meter indoor bij de M85 (34.42 sec) en bij de M90 (40.34 sec). Hij is tevens wereldrecordhouder op de 400 meter indoor bij de M90 (1:46.78) en op de 400 meter outdoor bij de M90 (1:35.04). Hij heeft meer dan 40 gouden medailles gewonnen bij diverse World Championships van de World Master Athletics. In de onderstaande tabel en figuur zien we zijn prestaties in relatie tot die van jongere lopers. Het verval van de tijden met de leeftijd komt goed overeen met de formules uit het geheim van hardlopen. Het wereldrecord van Rogers bij de M95 zou goed haalbaar moeten zijn voor Ugo.

De reclame van Bertolli

In 2006 werd Ugo wereldberoemd door een reclamefilmpje van olijfoliefabrikant Bertolli. Hij speelt een kromme bejaarde, die door het dorp schuifelt en zich laat helpen met het dragen van zijn boodschappentassen. Plotseling gebeurt er een ongeluk met een kinderwagen, die keihard de heuvel af komt zetten. Ugo sprint er achteraan en redt de baby… Ugo heeft ook opgetreden in een reclame voor Coca Cola, waarin hij uitlegt dat het belangrijk is aan sport te doen en zo gezond en fit te blijven. En voor wie geen genoeg van Ugo kan krijgen is er ook een reportage over hem te vinden op RAI 2 (in het Italiaans), waarin ook zijn boek Non Fermarsi Mai! (Nooit ophouden!) aan de orde komt.

Ugo in de ruimte

In de eerdere column over Olga Kotelko zagen we dat het blijven zoeken van een passie en uitdagingen één van de geheimen van de eeuwige jeugd is (zie de tabel). Zo nam Ugo in 2005 (op 86-jarige leeftijd) deel aan het project Spaceland, een vlucht van een Boeing 727-200, waarbij de condities van gewichtsloosheid werden gecreëerd. Hij was daarmee de eerste 80er die met een parabolische vlucht de condities van een ruimtevlucht meemaakte.

Ugo als zwemmer

In 2011 kreeg Ugo zoveel last van een blessure aan zijn dijbeen, dat hij gedwongen werd om te stoppen met sprinten. Zijn passie voor sport bleef echter en hij zocht en vond een nieuwe uitdaging in het zwemmen. Bij de World Masters Swimming Championships van 2012 in Riccioni won hij meteen het onderdeel duiken van de 1-meter plank met 118.50 punten! Inmiddels traint hij zelfs al op 10-meter plank.

Ugo nu en in de toekomst

Ugo woont nog steeds in Rome en heeft 10 kinderen, 25 kleinkinderen en 5 achterkleinkinderen. Hij is benoemd tot ereburger van Costa Rica en grootofficier in de orde van verdienste van Italië. Ugo is nog steeds van plan om als sprinter terug te keren en traint volop om zijn conditie te onderhouden. Hij deed in maart 2014 al weer mee aan 60 meter bij de Italiaanse indoorkampioenschappen (15.04 sec.). Hij zal er alles aan doen om in 2015 weer te schitteren bij de World Master Championships, die dan van 4-16 augustus in Lyon worden georganiseerd en waar wij hem hopen te treffen.

Je kunt het effect van de leeftijd op je eigen tijden berekenen met onze calculator op de website www.hetGeheimvanHardlopen.be. Het boek is nu ook verkrijgbaar als e-book.

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door Hans van Dijk en Ron van Megen.

Literatuur:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ugo_Sansonetti
http://www.world-masters-athletics.org/records/outdoor-men
http://www.world-masters-athletics.org/records/indoor-men
Bruce, Grierson, What makes Olga run?, ISBN 978-0-8050-0720-7, Henry Holt and Company, New York, 2014.
http://www.amazon.it/fermarsi-conservare-giovinezza-fino-oltre

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?