Het afscheid van Gebrselassie

Ron van Megen, een van de auteurs van Het Geheim van Hardlopen, stond op zondag 22 november 2015 aan de start van de 15e Great Ethiopian Run. Voor hem was de wedstrijd de climax van een loopreis in het ultieme loopland, terwijl Haile Gebrselassie er een punt achter zijn carrière zette.

In het eerste artikel over deze reis had Ron berekend dat hij blij zou mogen zijn met een tijd van 52:10 na 10 kilometer. Liefst 20 procent langzamer dan normaal, maar dat is te wijten aan de hoogteligging van hoofdstad Addis Abeba en het bijbehorende lage zuurstofgehalte in de lucht. Zijn VO2 max zou daardoor zakken van 53 naar 44,6 mg/kg/min. Na een week in Ethiopië ben je weliswaar al wat gewend aan de hoogte, maar nog niet geacclimatiseerd. Volgens de Garmin van Ron bedroeg zijn VO2 max aan de start in Addis Abeba nog maar 45, terwijl dat in Nederland normaal 52 is.

Volksfeest

De Great Ethiopian Run is met meer dan 40.000 deelnemers een groot volksfeest. Met uitzondering van de elite atleten en een klein aantal anderen wordt er niet gewerkt met startnummers. Het T-shirt is je deelnamebewijs. Dit levert een spectaculair beeld op van een kolkende menigte lopers in groen-gele shirts.

Reisorganisator Jos Wesemann regelde dat Ron vooraan kon starten. Om op hem te letten, had Jos de 24-jarige Firezer Duguma gevraagd om als buddy mee te lopen met Ron. Firezer (spreek uit als Frazer) bleek laatst de marathon van Casablanca in 2:14 gelopen te hebben. Hij vertelde de marathon onder minder warme en minder geaccidenteerde condities zelfs in 2:10 te kunnen doen. De halve loopt hij in een uur rond. Geen probleem dus voor Firezer om Ron bij te houden.

Fotobijschrift: Firezer Duguma met Ko ter Linden en Ron.

Nog langzamer

Ron liep de Great Ethiopian Run uiteindelijk in 53:24. Ruim een minuut langzamer dan de prognose, maar toch was Ron niet ontevreden over dit resultaat. De Garmin gaf namelijk 115 hoogtemeters aan. Dat waren er 30 meer dan waarmee rekening gehouden was om de prognose te berekenen. Het parcours was de eerste helft overwegend dalend. Vanaf het 5 km-punt ging het weer omhoog. Door het 25 procent lagere zuurstofgehalte op deze hoogte bleek het onder controle houden van de ademhaling het grootste probleem en bepalend voor het tempo. Kort na het 8 km-punt, aan het eind van de lange klim, moest Ron zelfs 50 meter wandelen om zijn ademhaling weer op orde te krijgen. Op een vlak parcours zou het een stuk makkelijker geweest zijn om onder deze omstandigheden het tempo aan te houden.

 

Fotobijschrift: Hoogte- en tempoverloop volgens de Garmin van Ron op Strava

Wat deed Haile?

Haile Gebrselassie gaf zelf het startschot en sprong vervolgens tussen de lopers om aan de wedstrijd deel te nemen. Hierdoor verloor Haile wel tijd. Hij moest zigzaggend tussen de andere lopers vooraan zien te komen. Na afloop deed Haile zelf de prijsuitreiking. Hij liep zijn farewell run op blote voeten in 32:48. Niet slecht voor een 42-jarige! Tal van Ethiopische topatleten, zoals Tirunesh en Genzebe Dibaba, Sileshi Sihin, Mare Dibaba, Gezahagne Abera, Tesfaye Tola, Anbessy Tolosa, Ketema Negussie en Tessema Abshiro, eerden Haile met een erehaag voor de finishlijn.

Haile woont in Addis Abeba en is volledig geacclimatiseerd. Op een laaglandbaan zou hij 10 procent sneller zijn. Ook weten we uit de ontmoeting die Ron met Haile had dat hij 3 kilogram boven zijn wedstrijdgewicht zit. Dat kost Haile ongeveer 5 procent van zijn haalbare tijd. Bovendien had ook Haile te maken met de 115 hoogtemeters in het parcours. Onder ideale omstandigheden betekent dit dat hij de 27:42,8 binnen bereik heeft die we voor hem op de 10.000 m-baan als 40-jarige met de leeftijdsformules van Het Geheim van Hardlopen als haalbaar berekenden en een wereldrecord bij de M40 zou opleveren. Dit wereldrecord staat met 28:46,5 op naam van de Fin Martti Vainio.

Tamirat Tola

De Great Ethiopian Run werd in het uitzonderlijk sterke veld gewonnen door de 24-jarige Ethiopiër Tamirat Tola in 28:44. Tola is lid van de Oromiya Police Club, een van de ongeveer 20 professionele en veelal gesponsorde loopclubs voor elite atleten in Ethiopië.

Fotobijschrift: Mediabelangstelling voor Haile Gebrselassie na zijn farewell run op 22 november 2015.

Je kunt het effect van alle aspecten op je eigen tijden berekenen met onze calculator op www.hetgeheimvanhardlopen.be. Daar kun je ook het boek bestellen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?