Hans Van Alphen wil Hasselt van de troon stoten

Op 8 oktober gaat HBvL Dwars door Hasselt op zoek naar 'De Loopgemeente' van de provincie. Hans Van Alphen spoort zijn dorpsgenoten aan.

Akkoord, Hans Van Alphen (35) is geen echte Alkenaar meer sinds hij verhuisde naar Sint-Lambrechts-Herk. Toch voelt de gewezen meerkamper nog een nauwe band met Alken en wil hij zijn moedergemeente helpen om thuisstad Hasselt van de troon te stoten als de sportiefste gemeente van HBvL Dwars door Hasselt.

Alken deed het vorig jaar verre van slecht op ‘Den Dwars’. Met 1 loper op 63 inwoners moest het alleen Hasselt (1 loper per 38 inwoners) laten voorgaan. Toch wil Van Alphen meer: “Als kleine gemeente geven we ons niet zomaar gewonnen”, klinkt het strijdvaardig. “Er wordt in Alken heel wat geïnvesteerd in sport, bijvoorbeeld met de heraanleg van sportdomein De Alk. Hopelijk plukken we daar op 8 oktober al de vruchten van.”

Vanuit zijn achtergrond als topsporter en kinesist ziet Van Alphen het als zijn missie om zo veel mogelijk mensen in beweging te krijgen, dus ook de Alkenaren. Argumenten zijn er genoeg volgens het nummer vier van de tienkamp van de Olympische Spelen in Londen 2012: “Mensen beseffen pas hoe waardevol lopen kan zijn als ze er tijd voor maken. Mentaal doet het goed, je komt nog eens buiten en met Dwars door Hasselt kan je je focussen op een doel. Zelfs wie nog nooit gelopen heeft, kan zich nog klaarstomen om aan de vijf kilometer deel te nemen. Maar dan is het nu wel hoog tijd voor actie!”

Debuut x 2

Sinds Van Alphen eind vorig jaar topsport vaarwel zei, bleef hij allerminst in zijn luie zetel zitten. Integendeel. Hij squasht en tennist, maar loopt vooral veel en neemt in november deel aan zijn allereerste marathon: die van New York. Een eenmalig doel, zegt hij daarover: “Want zo’n grote afstand is eigenlijk te belastend voor mijn gewrichten. Die zijn door jaren topsport al behoorlijk versleten en het is niet mijn bedoeling om dat nog erger te maken.”

Van Alphen debuteert op 8 oktober ook in Dwars door Hasselt, weliswaar met beperkte ambities: “Ik begeleid een aantal bedrijven richting hun deelname aan deze mooie stratenloop en zal mij dus vooral in de beginfase daarmee bezighouden. Maar wie weet, kan ik na een kilometer of vijf nog aan een inhaalrace beginnen (knipoogt). Maar laat ons eerst en vooral met zo veel mogelijk Alkenaren aan de start verschijnen.”

Peter van obstacle run voor Mediclowns

Nieuw dit jaar op Dwars door Hasselt is een heus opblaasbaar obstakelparcours dat op het Dusartplein zal worden opgebouwd. Het idee kwam van Hans Van Alphen, die daarmee de Mediclowns wil steunen. “Deelnemers moeten over een lengte van 54 meter tal van opblaasbare obstakels overwinnen”, legt de peter van het project uit. “De opbrengst van deze ‘obstacle run’ gaat integraal naar Mediclowns.” Wie de Mediclowns wil steunen, kan zich ter plaatse inschrijven voor de obstacle run.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?