Halfnaakt bergwandelen is nieuwste coronarage

Voel jij het bij dit sneeuwweer ook kriebelen om te gaan trailrunnen, joggen of wandelen? Genieten van de winterse natuurpracht, lekker ingeduffeld. Maar als je helemaal mee wil zijn met de nieuwste coronarage moet je het met iets minder kleren om het lijf doen ...

Halfnaakt bergwandelen is momenteel razend populair. Voor zover wij weten (nog?) niet in België, maar wel in Polen. Elk weekend trekken groepen mannen en een enkele vrouw eropuit in weinig meer dan hun ondergoed. Met meer dan duizend zijn ze, naar schatting.

“Alleen het begin is even pijnlijk koud”, getuigt de 42-jarige Janusz Swierczek in De Standaard. “Ik zou liegen als ik niet zou toegeven dat ik het de eerste keer beangstigend vond. Maar de winterse kou op je lichaam is zo bevrijdend als in de zomer op je blote voeten door het natte gras lopen.”

Ook de 39-jarige Piotr Guzy vindt het zalig om in ontbloot bovenlijf in de vrieskou de bergen in te trekken.  “De endorfine is sterker dan de pijn. En mijn immuniteit is veel beter dan vroeger. We kunnen ziektes beter aan.”

NIET ZONDER GEVAAR

Toch is halfnaakt bergwandelen geen ongevaarlijke hobby. Er zijn al onderkoelde halfnaakte wandelaars van een berg geplukt en afgevoerd naar het ziekenhuis. “Door zulke ongelukken kijken sommige mensen negatief naar degenen die het wel veilig en goed voorbereid doen”, meent Swierczek.

Als u het ons vraagt: wie op veilig wil spelen, kleedt zich toch best maar goed aan en laat de (Poolse) coronarage voor wat ze is. Beschermende kleding is nodig! De functie van kleding is om een isolerend luchtlaagje in stand te houden dat de afkoeling beperkt. Het is verstandig om meerdere lagen lichtgewicht poreuze en ‘ademende’ kleding te dragen, die geen vocht opneemt en een optimale isolatie bewerkstelligt. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?