Great Bruges Marathon debuteert met 6000 deelnemers

Zondag maakt de Great Bruges Marathon zijn debuut op de loopkalender. De eerste editie trekt meteen 6000 lopers.

Stad Brugge maakt zich op om zondag 6000 enthousiaste lopers en wandelaars – afkomstig uit meer dan 30 landen – te ontvangen voor de allereerste Great Bruges Marathon! Daarmee is het evenement zo goed als volzet. Er zijn nog maar een paar borstnummers vrij. Wie zich nog wil inschrijven, kan dat doen via onderstaande link.  

Internationaal deelnemersveld

21% van deelnemers steekt één of meerdere landsgrenzen over om erbij te zijn tijdens deze eerste editie. De Fransen spannen de kroon met ruim 450 deelnemers, maar er staan ook stevige delegaties uit onder meer het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland en Italië aan de start.

Met ruim 2500 lopers aan de start van de volledige marathon doet Brugge het beter dan Antwerpen en Brussel, en profileert de Great Bruges Marathon zich van bij aanvang als grootste marathon van België. Met daarnaast bijna 3000 deelnemers aan de halve marathon en meer dan 500 wandelaars, allemaal samen goed voor 43 nationaliteiten, neemt de Great Bruges Marathon van bij de start een prominente plaats in op de internationale loop- en wandelkalender.

Brugs Legioen

Als de verhoudingen gerespecteerd worden, zullen het naar het alle waarschijnlijkheid toppers en Bruggelingen Koen Naert en Alexander Diaz Rodriguez zijn die respectievelijk de deelnemers aan de halve marathon en marathon op sleeptouw zullen nemen. En dat werkt blijkbaar inspirerend, want samen met deze twee toppers zullen nog 783 Bruggelingen een borstnummer opspelden zondag!

Burgemeester Renaat Landuyt: “Ik ben ervan overtuigd dat Brugge met de eerste editie van de Great Bruges Marathon zich meteen in de koppositie zal nestelen van de mooiste wereldsteden waar een marathon plaatsvindt. Het is alvast een mooi sportevenement waarmee we de schoonheid van Brugge internationaal in de kijker kunnen zetten. We verwelkomen zondag dan ook met plezier alle 6000 lopers, waarvan bijna 800 Bruggelingen. Veel van onze stadsgenoten zul je gemakkelijk herkennen, want al 216 Bruggelingen haalden hun Brugge-loopshirt af dat ze van de Stad gratis kregen bij inschrijving. Wie dit nog niet deed, kan alsnog tot zaterdag 14 oktober zijn gratis truitje ophalen in Mijn Brugge, In&Uit en de Museumshop.”

Schepen van Sport Dolores David: “Nog enkele dagen te gaan, en de weersvoorspelling voor zondag ziet er alvast veelbelovend uit. Het kan niet anders dan een prachtige dag worden in Brugge.”

Parcours

Centraal staat de verbinding met de zee. De start van de marathon ligt in het historisch centrum aan de Dijver. De lopers trekken noordelijk naar de kust van Zeebrugge en keren daarna terug om te finishen in de schaduw van het Belfort op de Markt. Onderweg laten passages langs pittoreske dorpen zoals Lissewege, Koolkerke, Dudzele en Zwankendamme je kennismaken met het beste wat Brugge te bieden heeft. Intussen werd zowel de parcours van de volledige als de halve marathon meermaals opgemeten en gehomologeerd door de Internationale Atletiekfederatie IAAF.

Culinair tintje  

Voor de massa lopers en wandelaars wordt het een enorme beleving. Op zeer veel plekken is er muzikale ondersteuning voorzien. Daarnaast is er niet alleen de zeer complete bevoorrading met water, sportdrank en bananen, maar ook een food tasting op de Burg en voor de wandelaars zelfs onderweg.

Met partners Brugse Zot, Brugge Kaas en hotelschool Spermalie kunnen deelnemers niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk van Brugge proeven. Uniek in de wereld. Zo zullen de leerlingen van de hotelschool voor alle marathondeelnemers een degustatiebord met 4 gerechtjes maken. En ook voor de deelnemers aan de halve marathon zijn er uiteraard een aantal hapjes voorzien. De inspanning doorspoelen kan iedereen met een Brugse Zot. Voor de wandelaars voorzien we op het parcours rijsttaartjes en op de Zeedijk – toepasselijk – een maatje en … een glaasje cava.

Witte/roze dorp

Oktober is de internationale borstkankermaand en bovendien werd vzw Think-Pink, de nationale borstkankercampagne, 10 jaar geleden opgestart vanuit Brugge. Redenen genoeg voor de Great Bruges Marathon om deze campagne als goede doel naar voor te schuiven. Reeds tientallen jaren draagt Lissewege de fiere titel als witte dorp en één van de mooiste dorpjes van Vlaanderen. Op 15 oktober zal het dorp er voor 1 keer echter helemaal roze uitzien en omgevormd worden tot een ware hotspot voor supporters en sympathisanten.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?