De onderzoekers van de Brigham Young University (Utah, VS) brachten twee groepen bij elkaar voor hun studie over loopefficiëntie. Enerzijds 19 ervaren lopers die gemiddeld 32 kilometer per week afleggen, anderzijds 14 sportieve personen (fietsers, zwemmers, …) die de voorbije twee jaar niet veel gelopen hadden.
Alle lopers verschenen 3 keer voor 20 minuten op de loopband. Eerst liepen ze zoals ze dat normaal gezien doen, daarna moesten ze voor een langere looppas kiezen, en tot slot voor een kortere. Tegelijkertijd monitorden de onderzoekers de zuurstofinname, om te kunnen kijken hoe efficiënt de proefkonijnen liepen.
Duidelijk
En volgens de onderzoekers was bij alle lopers dezelfde trend merkbaar: de normale looppas was veruit het efficiëntst. De lopers verbruikten op die manier beduidend minder energie en belastten hun lichaam minder. Dat heeft als gevolg dat je je inspanning langer kan volhouden en minder blessurekans hebt.
Uiteraard was dit slechts een kleinschalig onderzoek, al schuilt er ongetwijfeld een vorm van waarheid in, aangezien bij alle proefpersonen hetzelfde vastgesteld werd. En wil je toch je loopcadans of looppas veranderen om sneller te worden, doe dat dan vooral zeer geleidelijk aan. Want zoiets maak je jezelf niet in 1, 2, 3 eigen.