Getest: nooit meer sleutels meenemen tijdens het lopen?

Soms brengt lopen kleine praktische problemen met zich mee. Zoals: waar blijf ik met mijn sleutels? Thuis, is het antwoord als je het smart lock-systeem van Nuki gebruikt.

Veel lopers herkennen de situatie. Je bent alleen thuis, het is uitstekend weer en je gaat dus een eindje lopen. Alleen: waar blijf je met je sleutel om na de training weer binnen te kunnen? Idealiter heb je een zakje aan je shirt of broek waarin je dat voorwerp kan steken. En anders is er nog altijd die bloembak of deurmat, nietwaar?

Het kan ook anders, dankzij het smart lock-systeem van de Oostenrijkse start-up Nuki, dat nu ook de Benelux probeert te veroveren. Helaas moeten we voor sommige lopers al meteen de pret drukken: je moet je smartphone meenemen om dit systeem te kunnen gebruiken. Iets waar niet alle lopers fan van zijn. Is je smartphone je vaste looppartner? Lees dan vooral verder.

Hoe werkt het?  

Je monteert het slimme slot (inclusief je sleutel) op het bestaande slot. Dat gaat zonder problemen (en gereedschap) op alle Europese cilindersloten. Daarna download je de gratis app, die je begeleidt bij het verdere installatieproces. Eens je dat doorlopen hebt, doet je slimme telefoon voortaan dienst als ‘digitale sleutel’. Vanuit de app waarmee je het systeem geïnstalleerd hebt, kan je trouwens ook andere digitale sleutels voor jouw huis uitdelen (bijvoorbeeld aan je ouders).

Klinkt zeer eenvoudig en dat is het ook. Als zelfs ik – denk aan: twee linkerhanden, maar dan nog een gradatie erger – het systeem in enkele minuten kan installeren, dan kan allicht 99% van de wereldbevolking het.

Ik moest alleen nog de ‘Auto-lock’-functie aanzetten en vanaf dan opende mijn deur zodra mijn smartphone in de buurt kwam (wel bluetooth en gps activeren). Op die manier kon ik mijn sleutels thuis laten liggen terwijl ik ging lopen. In het begin was het wat vreemd om zonder sleutel de deur uit te gaan – laat staan van het feit dat je deur opengaat zonder dat je ze aanraakt. Maar alles went. Ook het geluid dat het slot maakt. Geruisloos en onopgemerkt thuiskomen na een cafébezoek zit er met dit systeem bijvoorbeeld niet meer in. Maar bon, dat gestommel aan de deur om de sleutel in het slot te krijgen, maakt na zo’n avond minstens evenveel geluid.

Extra troef: je kan de bijbehorende netwerkbrug kopen, waarmee je het systeem aansluit op het internet. Dat laat je onder meer toe om de deur van op afstand te openen. Handig als je kinderen de sleutel vergeten zijn en jij hen van op kantoor toch kan binnenlaten.

Vragen

Zoals dat met moderne technologie gaat, stel ik me er ook enkele vragen bij. Zoals: wat als je tijdens het lopen naar muziek geluisterd hebt en je batterij plots zo plat als een vijg is. Geraak je dan nog binnen? Ja, zeggen ze bij Nuki. Met wat geluk ging je in zo’n geval lopen met je partner (wiens smartphone ook de deur kan openen). Je kan ook de Nuki Fob (39 euro) kopen, een soort sleutelhanger. Maar dan kan je volgens mij net zo goed je sleutel meenemen. Laatste optie: aanbellen bij de buren en je via hun pc aanmelden op Nuki Web.

Aangezien je bij het monteren de sleutel aan de binnenkant van de deur steekt, vraag ik me ook af of ik de deur nog manueel kan openen. Mijn ouders zijn min of meer mee met hun tijd en krijg ik het concept van zo’n digitale sleutel wel uitgelegd. In het geval van mijn grootmoeder wordt het al een pak moeilijker. Gelukkig zijn de meeste deuren tegenwoordig voorzien van een zogenaamde ‘Emergency’-functie, waardoor je de deur kan openen, ook al zit er langs de binnenzijde van het slot een sleutel. Mijn grootmoeder kan haar sleutel dus blijven gebruiken.

Geen twee opmerkingen zonder drie … Want het zal je maar overkomen: je komt terug in jouw straat na een looptochtje en merkt dat het wel zeer donker is. Stroompanne! Geen paniek, ook dan werkt het systeem nog, want het bevat vier batterijen. De app laat je ook weten wanneer die aan vervanging toe zijn.

Is dat wel veilig?

Misschien de belangrijkste vraag van allemaal. Stel dat ik mijn smartphone verlies, kan de dief dan mijn slimme telefoon als sleutel gebruiken? Nee, toch niet als ik mijn smartphone snel deactiveer (via Nuki Web of een andere smartphone die op het netwerk zit). Bovendien integreerde Nuki de end-to-end encryptie, om de veiligheid te verzekeren. Die is door externe specialisten gecertificeerd en zorgt er kortweg gezegd voor dat een indringer geen toegang krijgt tot de server of internetconnectie.

Prijs

De Nuki Smart Lock kost 229 euro. Voor de Bridge betaal je 99 euro. Je kan ze ook in combinatie kopen. Dan betaal je er 299 euro voor.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?