Gebrselassie: ‘Ik stop nooit helemaal met lopen’

Tweevoudig Olympisch kampioen op de 10.000 meter Haile Gebrselassie zet op 42-jarige leeftijd een punt achter zijn professionele loopcarrière. Definitief stoppen met lopen doet de Ethiopiër niet. 'Ik kan nooit helemaal stoppen. Lopen is mijn leven.'

Gebrselassie heeft in zijn 25-jarige carrière maar liefst 27 wereldrecords bij elkaar gelopen. Hij kroonde hij zich op de 10.000 meter tweemaal tot Olympisch en viermaal tot wereldkampioen. Daarnaast schreef hij ook drie indoor-wereldtitels op zijn palmares.

Na de Olympische Spelen van 2004 verlegde Gebrselassie zijn focus naar de mythische afstand van de marathon. Van 2007 tot 2011 bezat hij het wereldrecord in die discipline. Op de 20 km is hij nog steeds wereldrecordhouder en ook het werelduurrecord (21.285 m) staat vandaag nog op zijn naam.

Vijf jaar geleden nam Gebrselassie al eens afscheid van de competitiesport wegens een knieblessure. Een paar maanden later stond hij echter alweer aan de start van een marathon.

In de toekomst zal Gebrselassie zijn zakenimperium proberen uit te bouwen. De atletieklegende bezit vier hotels en een koffieplantage in Ethiopië. Zijn droom is Ethiopië verder te ontwikkelen door scholen te bouwen, wegen aan te leggen en bomen te planten. Naast ambassadeur van de VN blijft hij ook ambassadeur van de atletiek.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?