Eten tijdens het lopen… met een pleister op je bil

Spaanse wetenschappers hebben een 'voedingspleister' ontwikkeld waarmee je eet tijdens het lopen zonder dat je effectief op iets moet kauwen of slikken...

Als je lange(re) afstanden loopt, moet je eten tijdens het lopen. Dat eten we allemaal maar het is niet altijd makkelijk. Energierepen zijn plakkerig en je moet ze wegwerken met (veel) water, vloeibare gelletjes zijn dan weer erg geconcentreerd en daar kunnen je maag en/of je darmen al eens vreemd op reageren…Sowieso hangt het af van loper tot loper dus het beste is om uit te zoeken welke voeding jij goed kan verdragen tijdens het sporten.

Misschien kan je binnenkort een voedingspleister plakken op je huid! De Nutritape werd onlangs bedacht door een team van Spaanse wetenschappers. Vooral voor traillopers en ultralopers kan dit nieuwe product zeer interessant zijn. Door de lange afstanden die zij afleggen, hebben ze nood aan essentiële aminozuren voor de opbouw en het herstel van hun spierweefsel. Je kan deze als mens niet zelf aanmaken, dus je moet ze sowieso uit je voeding halen. Ze komen voor in eieren, zuivelproducten, groenten, vlees en bonen. Dat zijn natuurlijk allemaal zaken die je niet kan meenemen tijdens een trail- of ultraloop… Op zo’n moment kan de voedingspleister van pas komen, want die bevat namelijk al deze essentiële aminozuren!

Hoe werkt dit? Je plakt de pleister op je bovenbeen en vervolgens worden de voedingsstoffen via de huid naar je bloed en spieren getransporteerd. Een soort draagbaar infuus dus, dat naast aminozuren ook extra vitamines bevat. Een groot voordeel van de pleister is dat je er geen krampen van krijgt, omdat de voedingsstoffen niet langs je maag of darmen moeten passeren om je spieren te bereiken. Volgens de fabrikant werkt de pleister na 5 minuten en kan je en zo’n 20 uur op teren. Al die tijd blijft hij zitten op je huid. Hij is waterbestendig, dus je kan er zelfs mee douchen.

En voor je je begint af te vragen of dit allemaal wel ‘legaal’ is: de voedingspleister is voorgelegd aan het Wereld Anti-Doping Agentschap. Het verdict luidt dat dit niet kan worden beschouwd als doping. Op de website vind je alle info, mocht je dit product willen aankopen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?