EHBO voor lopers: op welke signalen moet je letten en hoe grijp je in?

We wensen het niemand toe, maar soms gebeurt het toch: tijdens een looptochtje valt er iemand flauw of heeft een persoon medische hulp nodig. Hoe dien je dan het best de eerste zorgen toe? Kan je je daarop voorbereiden? En hoe ga je aan de slag met kwaaltjes? Sportarts Hans Talloen van Energy Lab zet ons op weg.

Een paar blaren, een beetje kniepijn of wat steken in de zij. Het gros van de lopers heeft er weleens mee te maken. Is het niet bij zichzelf, dan wel bij een andere sporter. Ze verstoren misschien de looppret, maar we catalogeren ze eerder onder de noemer ‘kwaaltjes’. Jammer genoeg doen er zich soms ook ernstigere situaties voor en verkeert een loper in nood: een loopmaatje dat flauwvalt of misschien een toevallige passant die plots door de benen zakt. Het is geen leuke gedachte, maar op zo’n moment is het van groot belang dat je snel en correct handelt.

Sportarts Hans Talloen: “Het is belangrijk dat je een onderscheid maakt tussen flauwvallen tijdens en na de inspanning. Gebeurt het tijdens de inspanning, dan is dat altijd alarmerend en wijst dat vaak op een cardiovasculair probleem. Na de inspanning verontrust het minder en is het fysiologisch niet abnormaal. Als je loopt, gaat al het bloed naar de spieren, waardoor een tekort aan bloed richting de hersenen gaat. Je bloeddruk zakt en je wordt duizelig. Bleek worden, hartkloppingen en een extreme transpiratie zijn andere duidelijke symptomen. Wie deze herkent, kan flauwvallen voorkomen.”

Gaat er ondanks de signalen toch nog iemand na een inspanning van z’n stokje, dan is er dus niet meteen reden tot paniek. Talloen: “Mensen die aan de aankomst flauwvallen, komen in de meeste gevallen heel snel terug bij. Om dat recuperatieproces te versnellen, leg je de loper op de grond met de benen omhoog. Zo kan het bloed terug naar de hersenen stromen, waardoor hij/zij snel weer bij bewustzijn komt.”

Het volledige artikel lees je in ons meinummer (nu in de winkel) of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.