Eerste hulp voor lopers met steunzolen

De perfecte voet bestaat niet. Gelukkig zijn er hulpmiddeltjes die dat probleem oplossen. Zoals de podologische zool, bij het grote publiek bekend als steunzool. Waarop moet je letten als je die gebruikt?

In het maartnummer (nog tot eind april in de winkel) geeft podologe Lies Herman van het UZ Brussel 5 tips voor lopers met podologische zolen. Hieronder geven we 2 van de 5 tips. De overige vind je in ons maartnummer of lees je hier digitaal.

1. Kies een neutrale schoen

“Dit is de belangrijkste tip! Elke loopschoenenfabrikant heeft in zijn gamma ook corrigerende schoenen. Die schoenen remmen extra beweging en kanteling naar binnen (pronatie) af. Beide schoenen hebben bovendien dezelfde correctie, terwijl jij misschien maar aan één voet correctie nodig hebt. Een podoloog kijkt je voeten na en adviseert je om de schoenen te dragen die passen bij jouw voeten.”

2. De binnenzool moet uitneembaar zijn

“Je hebt eerst en vooral plaats nodig voor je voet. Maar je moet jouw op maat gemaakte podologische zool in de plaats van de binnenzool kunnen leggen. Die moet er dus uit kunnen. De meeste loopschoenen hebben zo’n uitneembare zool. Toch komt het voor dat patiënten hun podologische zool boven op de zool van de schoen leggen. Daardoor kan de schoen knellen in de hoogte, breedte of lengte. Er kan ook een overcorrectie optreden waardoor je klachten krijgt zoals kniepijn of pijn in de heupen en de onderrug.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?