Dit is het beste tijdstip om te gaan lopen!

Volgens Britse onderzoekers begin je de dag best niet meteen met een loopje. Je prestatie gaat immers pas vanaf de middag in stijgende lijn. Ochtendmensen presteren daarom het best rond het middaguur, terwijl avondmensen net voor 20u pieken.

Onderzoekers van The University of Birmingham lieten twintig professionele atleten zes keer een fitheidstest doen tussen 7u en 22u. Ze lieten hen ook een vragenlijst invullen over hun slaappatroon, waaruit bleek of ze een ochtendmens, een avondmens of geen van beiden waren.

Uit het onderzoek blijkt dat vroege vogels het best presteren rond het middaguur, dat nachtbrakers net voor 20u pieken en dat sporters die tot geen van beide groepen behoren rond 16u top zijn.

Timing bleek vooral belangrijk voor de avondmensen, die 26% slechter presteerden als ze meteen moesten sporten aan het begin van de dag. Maar ook vroege vogels piekten ’s morgens vroeg niet, hoewel ze toen al schijnbaar klaarwakker waren.

BIOLOGISCHE KLOK

Het resultaat van dit onderzoek lijkt dus het perfecte excuus om ’s morgens nog even te blijven liggen en later op de dag te gaan lopen. Je wekker om 6u zetten voor een ochtendloopje heeft minder nut: of je nu een vroege vogel of een langslaper bent, je prestatie piekt pas tegen het middaguur.

Volgens onderzoeker Roland Brandstaetter kunnen we beter naar onze biologische klok kijken dan naar die tegen de muur hangt. “Vrijwel elke cel in je lichaam heeft een klok. De volledige werking van je lichaam wordt gecontroleerd door deze klokken en gebeurt op dag-nacht basis”, zegt hij in The Daily Mail.

Maar hoe weet je nu of je een ochtend- of avondmens bent? Volgens Brandstaetter hangt dat af van hoe lang het duurt vooraleer je je volledig wakker voelt na het opstaan. Vroege vogels zijn alert binnen het half uur, terwijl een nachtbraker er misschien vijf of zes uur over doet vooraleer hij zich niet meer slaperig voelt.

CHAMPIONS LEAGUE OF JUPILER PRO LEAGUE?

Het resultaat van dit onderzoek levert nuttige info op voor recreatieve én topsporters, bij wie een percentje soms een wereld van verschil betekent. Zo raadt Brandstaetter voetbaltrainers aan om bij Champions League-wedstrijden, die pas om 20u45 beginnen, zoveel mogelijk avondmensen op te stellen. Voor een namiddagwedstrijd in de Jupiler Pro League zouden ochtendmensen dan weer beter tot hun recht komen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.