Dáárom is het zo belangrijk om genoeg te slapen!

Het belang van een goede nachtrust mag je zeker niet onderschatten. Slaap speelt een cruciale rol in je sportieve prestaties en je herstel ervan!

7 tot 8 uur slaap per nacht
Veel mensen beseffen niet hoe belangrijk het is om goed en genoeg te slapen. Sommigen zijn er zelfs fier op dat ze altijd laat gaan slapen en maar weinig slaap nodig hebben om fris en monter voor de dag te komen. Althans, dat denken ze… Want onderzoek wijst uit dat iédereen 7 à 8 uur slaap nodig heeft per nacht. Je kan uiteraard wel eens een paar nachtjes minder slapen. Maar als je gedurende een lange periode minder dan 6 uur per nacht in dromenland vertoeft, ontwikkel je een chronisch slaaptekort. Dit maakt je vatbaarder voor allerlei ziektes, zoals kanker, hartziektes, diabetes en obesitas. Om nog maar te zwijgen van je humeur, dat er ook niet op verbetert…

Invloed op je hormonen
Te weinig slapen brengt ook je hormoonhuishouding in de war:
* Ten eerste verstoort slaaptekort de hormonen die je hongergevoel reguleren. Als je niet genoeg slaapt, heb je hierdoor zin om meer te eten. Hoe vettiger, hoe prettiger! Die ‘goestingskes’ zijn natuurlijk niet bevorderlijk voor je lijn en je gezondheid.
* In je diepe slaap maak je groeihormonen aan. Die helpen je spieren om te herstellen na een inspanning en zetten vet om in brandstof. Te weinig slapen heeft als gevolg dat je stofwisseling vertraagt, waardoor je lichaam minder koolhydraten opslaat. Voor een duursporter is dit nadelig, want je hebt net veel reserves nodig als je lang loopt.

Tips voor een goede nachtrust
Kortom, je hebt er als loper alle belang bij om te zorgen voor een kwaliteitsvolle nachtrust! Hier zijn 5 tips om lekker te slapen:
1. Ga zoveel mogelijk op een vast tijdstip slapen en sta rond hetzelfde uur op. Creëer een soort slaapritueel een half uur voor je gaat slapen, bv. een boek lezen, wat meditatie-oefeningen,…
2. Eet geen zware maaltijd tot 3 uur voor je naar bed gaat. Je slaapt dan minder goed doordat je lichaam dit nog moet verteren.
3. Neem je telefoon niet mee naar bed! Door naar je scherm te liggen staren en eindeloos te scrollen, blijven je hersenen actief. Resultaat: je valt moeilijker in slaap. Tv kijken in de slaapkamer is ook geen goed idee.
4. Ga niet te intensief sporten ’s avonds. Hierdoor komen endorfines vrij en die zorgen ervoor dat je minder snel in slaap valt. Matig intensief sporten mag wél, daar slaap je net goed door!
5. Vermijd alcohol voor het slapengaan. Veel mensen hebben de indruk dat ze beter slapen na een ‘slaapmutsje’ maar meestal word je na een paar uur toch weer wakker. Drink ook geen koffie ’s avonds of andere dranken met cafeïne.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.