Armzwaaiende lopers besparen energie

Zwaaien met je armen tijdens het lopen kost je energie. Maar het bespaart je tegelijkertijd nog meer energie door je lichaam in balans te houden, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Wetenschappers wisten al dat de armzwaai tijdens het lopen voordelig is doordat het het lichaam in balans houdt. Nu hebben Amerikaanse onderzoekers uitgezocht of de armzwaai ook energie bespaart. Het resultaat werd gepubliceerd in The Journal of Experimental Biology.

De onderzoekers lieten 13 ervaren lopers (8 mannen en 5 vrouwen) 4 keer 7 minuten op een loopband lopen tegen 10,8 km/u. Ze liepen achtereenvolgens met een normale armzwaai, met de handen achter de rug, met de handen voor de borst en met de handen boven het hoofd. De wetenschappers berekenden daarbij de energiekost van de geleverde arbeid door middel van ademanalyse, en brachten ook de rotatie van de schouders en heup en de stapfrequentie in kaart.

Uit de resultaten blijkt dat lopers die hun armen normaal zwaaien het minste energie gebruiken (9,8 W/kg lichaamsgewicht). Dat is 3% minder dan met de handen achter de rug, 9% minder dan met de armen voor de borst en 13% minder dan met de armen boven het hoofd. Ook de schouders en heupen roteerde opmerkelijk minder als de lopers hun armen normaal zwaaiden. Ten slotte lag de stapfrequentie ook iets lager bij een normale armzwaai.

Het zwaaien van de armen tijdens het lopen kost dus energie, maar het zorgt er ook voor dat de schouders en heup minder roteren. Hiermee wordt meer energie bespaard dan dat de armzwaai kost.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?