85-jarige loopt nieuw wereldrecord op halve marathon

Deirde Larkin zegt je misschien niet veel, maar haar loopprestaties verdienen wel wat meer aandacht. Op 85-jarige leeftijd loopt ze nog dagelijks en is ze wereldrecordhoudster van de halve marathon.
De Zuid-Afrikaanse Larkin loopt elke ochtend doorheen Johannesburg, waar ze telkens haar platgetreden 8 km tourtje doet. Opmerkelijk is dat ze pas op haar 78ste begon met lopen en zonet nog een halve marathon in net iets meer dan 2 uur uitgelopen heeft. In mei werd ze zelfs persoonlijk uitgenodigd om deel te nemen in Genève, waar ze zich met 2 uur en 5 minuten (10,1 km/u) tot nieuwe wereldrecordhoudster van haar leeftijdscategorie kroonde.
Begin 2000 stelde Larkins dokter osteoporose bij haar vast, die ze niet kon behandelen met medicatie of injecties. In 2010 trok één van haar vier kinderen bij haar in: haar zoon liep toen drie keer per week, waardoor ze besloot hem te vergezellen. Wat begon met 3 stappen wandelen en 3 stappen lopen, is nu geëvolueerd tot het volledig uitlopen van afstanden tot 21 km.
Ze doet dan ook veel om zo gezond mogelijk door het leven te gaan: geen suiker, zout of koffie en stipt om 5u ’s ochtends start ze me haar training. In 2016 alleen al liep ze maar liefst 65 wedstrijden. Niet verwonderlijk dat ze trots is op haar muur met 500 medailles van wedstrijden die ze de afgelopen 7 jaar uitgelopen heeft. “Ik kan nooit geloven wat ik gerealiseerd heb, maar mijn lichaam maakt me dat de volgende dag heel duidelijk”, reageert Larkin in de Hindustan Times. “Mijn bloed stroomt veel sneller, ik heb het nooit koud en ik voel alle spieren in mijn lichaam werken. Ik voel me levendiger dan ooit.”
In september wordt Larkin er 86, maar dat weerhoudt haar niet van het lopen: “Ik kan me een leven zonder lopen voorstellen, maar dat is dan als een trage dood sterven”, vertelt Larkin. “Ik zal lopen zolang ik kan. En zelfs al heb ik maar één been, dan vind ik er wel een oplossing voor.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?