5 tips om je goede voornemens waar te maken

Goede voornemens maken is een ding. Ze ook volhouden, is nog een ander paar mouwen. Lifecoach Sara Van Wesenbeeck helpt je daarbij.

“De kern van het waarmaken van je goede voornemens ligt in de werking van je brein“, aldus NN Running Club lifecoach Sara Van Wesenbeek. Voornemens realiseren, is niet meer of minder dan het veranderen van je gedrag en gewoontes. Je zal je brein dus moeten herprogrammeren en dat gaat gepaard met het nemen van heel wat hindernissen. Maar met een slimme aanpak maak je het voor je brein makkelijker om te veranderen en kan jij je goede voornemens dit jaar wél realiseren!”

Om je goede voornemens vol te houden, geeft Van Wesenbeeck 5 tips …

1. Kies één doel

Noteer al je goede voornemens. Kies er één uit dat je het liefst wil realiseren en ga ermee aan de slag. Werk eerst aan het bereiken van dit ene voornemen voor je een ander aanpakt. Het is de enige manier om te slagen. Knip je voornemen op in kleine stukken en zet het om in concrete en haalbare acties. Laat het dus niet bij: ‘In 2019 wil ik meer bewegen.’ Maar wel: ‘Iedere maandagavond ga ik van 7 tot 8u joggen.’ Noteer deze afspraak met jezelf ook in je agenda.

2. Anticipeer op zwakke momenten

Het is heel normaal dat je bij het waarmaken van je goed voornemen ‘momenten van zwakte’ kent die het realiseren van je doel in de weg staan. Probeer hierop te anticiperen. Stel dat je wil stoppen met roken en je weet dat je na een etentje met vrienden zal verlangen naar een sigaret. Stop dan bijvoorbeeld enkele snoepjes in je tas ter vervanging van een sigaret. Door te anticiperen, sta je sterker om de hindernissen onderweg te verschalken en ben je weer een stap dichterbij het waarmaken van je voornemen.

3. Maak je voornemen publiek

Hou je goed voornemen niet voor jezelf, maar deel het gul met anderen. Zoek ook een ‘buddy’ of ‘supporters’. Zij kunnen je ondersteunen als het wat moeilijker gaat, en ze kunnen je aanmoedigen en motiveren om vol te houden. Als je weet dat anderen je vorderingen op de voet volgen, wordt het voor jou ook makkelijker om door te zetten.

4. Beloon jezelf

Vergeet niet om jezelf te belonen als je weer een tussendoel, groot en klein, gehaald hebt. Maak een lijst met heerlijke of prettige dingen waarmee je jezelf kan belonen. Zo heb je iets om op weg naar het realiseren van je doel naar uit te kijken en om je te motiveren om vol te houden.

5. Begin nu!

We herkennen het allemaal wel: “Vanaf morgen ga ik gezond eten.” Maar van uitstel komt heel vaak afstel. Daarom is ‘nu meteen’ hét ideale moment om werk te maken van die goede voornemens!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?