2500 jaar na Phidippides

Vrijdagmorgen om 7u is de 28ste Spartathlon op gang geschoten. Deze ultramarathon van 246 km van Athene naar Sparta is de gereconstrueerde route die Phidippedes exact 2.500 jaar geleden aflegde.

Na 246 km kussen de lopers traditiegetrouw de voeten van Leonidas. (foto spartathlon.gr)
De Spartathlon is een ultraloop over 246 kilometer, die jaarlijks rond eind september wordt gehouden in Griekenland. De atleten lopen hierbij de gereconstrueerde route die boodschapper Phidippides 490 jaar voor Christus tijdens de eerste Perzische oorlog binnen de 36 uur afgelegd zou hebben.

In 1982 reconstrueerde de Brit John Foden en zijn team zo goed als mogelijk de oorspronkelijke route, aan de hand van geschriften van Herodotus. Dit was het begin van één van de klassiekers voor ultralopers, die vandaag de dag als het officieuze WK voor ultralopers wordt beschouwd.

Om mee te mogen doen moet een ultraloper de afgelopen drie en half jaar minimaal 100 km binnen de 10,5 uur gelopen hebben. Bij de race wordt een tijdslimiet van 36 uur gehanteerd. Opmerkelijk: er is geen prijzengeld verbonden aan deze wedstrijd. 

In 2009 bereikten 133 van de 320 gestarte deelnemers Sparta. De wedstrijd werd toen gewonnen door de Japanner Ryoichi Sekiya in 23u48:24. De eerste vrouw was zijn landgenote Sumie Inagaki in 27u39:49, goed voor een parcoursrecord. De snelste tijd bij de mannen staat op naam van de Griek Yiannis Kouros, die in 1984 het parcours aflegde in 20u25.

Dit jaar staan er acht Belgen aan de start: Johan Bogaert, Joseph Buteneers, Geert De Meulder, Luc Dejaeger-Braet, Ghislain Dops, Geert Stynen, Pat Leysen, Leo Pardaens en Rudi Van Den Berche.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?