14-jarige finisht in wedstrijd van 50 kilometer

Voor sommige lopers mag het reeds op jonge leeftijd 'al wat meer zijn'. Dat was ook zo tijdens de Bighorn Trail Run van het voorbije weekend.

De Bighorn Trail Run vindt jaarlijks plaats in Dayton, in het noorden van Amerika. Zoals de naam doet vermoeden, is het geen gewone stratenloop en trek je er als loper vooral over onverharde wegen. Het evenement heeft verschillende omlopen in de aanbieding, onder andere een 100 Miler (160 kilometer).

Maar onze aandacht werd vooral getrokken door de wedstrijd van 32 mijl (50 kilometer). Daar stonden liefst 4 lopers jonger dan 18 jaar aan de start: een 14-jarige, twee 15-jarigen en een 17-jarige. De 14-jarige, Levi Prindle, finishte na 8u18’42” (gemiddelde snelheid van zo’n 6 km/u). In de jongste leeftijdscategorie moest hij alleen de 15-jarige Henry True laten voorgaan (7u48’24”). De winnaar van die wedstrijd, Niel Long, kwam na 4u26’22” over de streep. Natuurlijk kan je je afvragen of dat allemaal wel gezond is, zoveel lopen op jeugdige leeftijd. Daarover schreven we in ons mei-nummer van 2017 een artikel.

De hoofdafstand van 160 kilometer in Dayton werd gewonnen door Gabe Joyes (20u57’26”). De eerste vrouw as Yvonne Naughton. Zij bereikte de finish na 27u44’14”.