13.000 (!) lopers spelen vals tijdens dezelfde race

Nee, in de titel schreven we geen 0 te veel. De kans is groot dat zo'n 13.000 deelnemers aan een loopwedstrijd uit de uitslag geschrapt worden.

We steken de Grote Plas over en komen uit bij de Mexico City Marathon. Bij sommige lezers gaat er waarschijnlijk een belletje rinkelen, want vorig jaar werd daar ook al op grote schaal gesjoemeld. Toen ging het om zo’n 5000 valsspelers. Een groot aandeel in een deelnemersveld van een kleine 30.000 lopers. Tijdens de recentste editie werd het probleem alleen maar groter en bleek dat 13.000 deelnemers moedwillig niet de volledige marathonafstand hadden gelopen. Ze sneden stukken van het parcours in, stapten pas later in de race in, …

Op Mexicaanse websites verschenen na afloop al berichten over de massale fraude, maar die zijn ondertussen alweer verdwenen. Gelukkig is er Derek Murphy, de loper die jaagt op valsspelers en daarover bericht op MarathonInvestigation.com. Hij bevestigt dat er effectief op grote schaal gesjoemeld werd, al is het nog wachten op officiële cijfers. Murphy wijst erop dat de organisatie weinig inspanningen deed om meer deelnemers op het rechte pad te houden.  

Er doen meerdere verhalen de ronde over het motief van die vele valsspelers. De wedstrijd is een kwalificatierace voor de prestigieuze marathon van Boston, maar ook de medailles zouden er voor iets tussenzitten. Zo introduceerde de organisatie in 2013 ‘speciale medailles’. Elk jaar zou de medaille een andere letter van het woord Mexico bevatten. Zes deelnames op een rij betekent dat je de zes letters hebt om dat woord te vormen. Dit jaar konden lopers de laatste medailleletter bemachtigen.

UPDATE: een week na de marathon zijn er wat meer en duidelijkere cijfers bekend. Het aantal valsspelers zou duidelijk lager liggen dan 13.000. Al is het probleem in Mexico absoluut niet van de baan. Voorlopig werden al ruim 5000 deelnemers gediskwalificeerd. Dat aantal zal vermoedelijk nog oplopen, omdat de organisatie dagelijks nog foto’s krijgt van mensen die niet het volledige parcours gelopen hadden.  

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?