Na het wereldrecord sneuvelt nu ook het Europees marathonrecord

Zondag stond met de marathon van Chicago een van de populairste marathons ter wereld op het programma. De Brit Mo Farah verbeterde er het Europese record op de 42,195 km.

Een paar weken geleden liep Eliud Kipchoge in Berlijn 2u01’39”, een fenomenaal nieuw wereldrecord. Zondag stelde Mo Farah (die een maand geleden de prestigieuze halve marathon Great North Run won, zie foto) het Europese marathonrecord scherper. Dat stond ondertussen al bijna een jaar op naam van het Noorse talent Sondre Nordstad Moen (2u05’48”). Farah deed in Chicago een flink stuk van die tijd af en won de marathon in 2u05’11”.

Farah is nog relatief nieuw op de marathon: het was zijn derde wedstrijd over 42,195 km. De Brit had in de Windy City dertien seconden voorsprong op de Ethiopiër Mosinet Geremew. De Japanner Suguru Osako vervolledigde het podium. Zijn tijd van 2u05’50” was goed voor een nieuw nationaal record.

Bij de vrouwen was het goud voor de Keniaanse Brigid Kosgei. Zij finishte na 2u18’35”.