Lopen met een verkoudheid: do’s & don’ts

Het is een 'uitstekende' periode voor verkoudheden. En dat kan een impact hebben op je trainingen. Want kan je wel blijven trainen als je verkouden bent? Enkele do's en don'ts op een rij.

Een loopneus, een kriebel in de keel en hoesten, het zijn de belangrijkste symptomen van een verkoudheid. Heel erg is dat niet, want gemiddeld krijgt een volwassene drie à vier keer per jaar te maken met een verkoudheid. “Een verkoudheid is een ontsteking van de bovenste luchtwegen die veroorzaakt wordt door een virus”, legt huisarts Filip Parmentier uit. “In principe is deze aandoening vrij onschuldig, want ze geneest spontaan, meestal binnen de week. Zolang er geen andere ziekteverschijnselen zijn, zoals koorts of extreme vermoeidheid, mag je blijven sporten. Maar hou wel best wel rekening met onderstaande tips.”

DO! Controleer je ochtendpols

De ochtendpols is zowat de barometer van je lichaam. Naarmate de conditie beter wordt, zal die lager liggen. Wanneer je plots een verhoogde ochtendpols opmerkt, moet je oppassen. Dit kan namelijk wijzen op een onvoldoende herstel van een vorige training of op ziekte. In dat geval kan je beter de trainingen terugschroeven. Wanneer de symptomen niet snel verdwijnen, dan kan dat betekenen dat er complicaties zijn. Dan doe je er goed aan om medische hulp in te roepen.

DO! Vermijd het contact met verkouden personen

Je krijgt meestal een verkoudheid doordat speekseldeeltjes van een besmet persoon op jouw mond- of neusslijmvliezen terechtkomen. Probeer daarom het contact met verkouden personen te vermijden: neem afstand bij hoest- of niesbuien en geef geen hand als verwelkoming (in coronatijdens is dit sowieso al langer niet meer van toepassing) Door regelmatig je handen te wassen, kan je al veel onheil voorkomen. Gebruik ook bij voorkeur papieren zakdoeken, die je telkens meteen weggooit, in plaats van katoenen exemplaren.

DON’T! Medicijnen à la carte

Er bestaat niet echt een geneesmiddel tegen verkoudheden. Het lichaam moet het virus zelf overwinnen. Bij ongemakken kan je wel overwegen om comfortmedicatie te nemen, een neusspray voor een verstopte neus bijvoorbeeld. Wel oppassen, want sommige van die producten staan op de lijst van verboden middelen of de lijst van middelen met meldingsplicht. Nogal wat mensen geloven in de preventieve werking van vitamine C en kruidenmiddelen op basis van bijvoorbeeld echinacea, maar een sluitend wetenschappelijk bewijs bestaat daar niet voor.

DON’T! Laat je hoofd hangen

In tegenstelling tot wat je in eerste instantie zou denken, heeft een gewone verkoudheid geen directe impact op je sportieve prestaties. Heb je last van een loopneus of een hoestje, laat dan je hoofd niet hangen op voorhand, want in principe zal je even goed presteren. Blijf dus geloven in je eigen kunnen: in deze situaties maken de sporters met de hoogste mentale weerbaarheid het verschil.

Dit artikel verscheen in een vorig running.be magazine. Twijfel je of je een verkoudheid hebt, dan wel de griep? Check onderstaand schema van de apotheker.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?