Snelle basiscursus drinken & lopen: wat en wanneer?

Bij het lopen is het ook belangrijk om je vochtniveau op peil te houden. Daarom geven we je een kleine basiscursus drinken en lopen. Zo weet je wat je wanneer moet drinken.

Vooraleer we de diverse zaken overlopen, is het belangrijk om te weten dat dit slechts standaardrichtlijnen zijn. Hoeveel vocht je exact moet opnemen tijdens of na je training/wedstrijd hangt af van persoon tot persoon (bv: meer zweten = meer drinken). Maar je kan je wel baseren op onderstaande richtlijnen.

1. Niet alleen tijdens training/wedstrijd

Het is van groot belang om niet alleen tijdens de trainingen voldoende te drinken, maar ook daarbuiten. Vanaf ’s morgens moet je op regelmatige tijdstippen water drinken. Denk er wel aan dat koffie/caffeïne waterafdrijvend werkt en dus een tegengesteld effect heeft! Eén tas koffie is evenwel geen probleem.

2. 500 ml per uur

Tijdens de trainingen is het van groot belang om minstens 500 ml vocht per uur op te nemen. Bij warme en vochtige omstandigheden (groot zweetverlies) mag dit oplopen tot 750 ml, zelfs tot 1 liter per uur.

3. Loslopen

Bij loslopen, wanneer geen suikers worden verbrand, hoef je doorgaans niet te drinken of je kan je beperken tot water. De duur van de inspanning is immers kort, waardoor een tekort aan vocht zich niet voordoet (indien je voldoende gehydrateerd aan de inspanning begint en het niet overdreven warm is).

4. Intensieve inspanningen

Bij meer intensieve trainingen moet je overschakelen op dorstlesser, omdat hierdoor niet alleen het vochtverlies wordt aangevuld, maar ook de verbrande suikers en de verloren mineralen. Dorstlesser bevat ongeveer 60-80 gr koolhydraten (suikers) per liter. Dit is de hoeveelheid suikers die bij zeer zware inspanningen per uur wordt verbrand, en dus moet worden aangevuld. 500 ml tot 1 liter dorstlesser is bij zware inspanningen en bij warme omstandigheden dus geen overbodige luxe! Drinken tijdens het lopen is niet altijd gemakkelijk en moet je dus oefenen, omdat maag- en darmklachten vaker voorkomen dan in andere sporttakken.

5. Koud weer

Bij intensieve trainingen bij koude omstandigheden, wanneer er dus niet zoveel gezweet wordt, kan je de voorkeur geven aan energiedrank. Een halve liter energiedrank bevat ongeveer evenveel koolhydraten als 1 liter dorstlesser. Bv: tijdens een intervaltraining kan je in de rustpauze energiedrank opnemen om ook de laatste herhalingen met volle energiereserves te kunnen afwerken.

6. Na afloop

Na de training is het belangrijk dat het vochtverlies verder wordt aangevuld. Wij adviseren binnen de 30 min (heel belangrijk!) na een intensieve training een recoverydrink (lees hier hoe je er snel eentje maakt). Dit is een combinatie van koolhydraten, eiwitten en bij voorkeur ook nog leucine (= herstelbevorderend aminozuur). De eiwitten en de suikers zorgen voor een optimaal herstel van de spieren. Nadien moet er nog op regelmatige tijdstippen gedronken worden: water en/of dorstlesser.

In samenwerking met Energy Lab

Klik hier voor meer trainingsadvies

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?