Hoe maak je een recept gezonder? (deel 3)

Deze week geven we je elke dag 1 tip om je recepten gezonder te maken. Vandaag: deel 3.

Tip 3: de juiste keuze vlees, vis of vleesvervanger in de juiste portie

Vlees bevat essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, zink en vitamine B12, maar kan ook rijk zijn aan verzadigde vetten. De vetten in vis daarentegen zijn gezonde vetten.

Een dagelijkse portie van 100 tot 125 gram per persoon is voldoende om aan de aanbevolen hoeveelheid eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen zoals ijzer, zink en vitamine B te voldoen. Pas indien nodig de portie aan in je recept. Kies minstens tweemaal per week voor een visrecept.

Enkele zaken om in het achterhoofd te houden …

1. Geef de voorkeur aan gerechten met magere vleessoorten zoals:
-kalkoen- of kipfilet, een kippenbout zonder vel
-varkenshaasje, varkensmignonette, varkenslapje
-kalfsgebraad, kalfskotelet, kalfslapje
-magere biefstuk, tournedos, rosbief
-konijn

2. Verwijder overtollig vet indien mogelijk.

3. Spek kan je vervangen door bacon of hamblokjes.

4. Rundergehakt is het minst vette gehakt, varkensgehakt het meest vette. Kippengehakt, kalfsgehakt en gemengde gehaktsoorten hebben een vetgehalte daar ergens tussenin.

5. Voor balletjes kan je je eigen gemengd gehakt bereiden door 1/4e varkensgehakt met 3/4e rundergehakt te mengen.

6. Vis in blik in eigen nat levert minder calorieën dan vis in blik in olie.

7. Vlees of vis kan je gerust eens vervangen door een gelijkaardige portie tofu of tempeh. Quorn, seitan en peulvruchten zijn in combinatie met granen, zaden of melkproducten ook volwaardige vleesvervangers.

8. Vegetarisch wil echter niet noodzakelijk zeggen gezonder. Zo kan het vetgehalte in voorverpakte veggieburgers hoog oplopen. Kies voor versies met maximaal 10 gram vet per 100 gram.

Tip 1: kies voor volkoren
Tip 2: gebruik meer groenten

In samenwerking met Energy Lab

Klik hier voor meer trainingsadvies

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?