Zo vermijd je toiletbezoeken tijdens de wedstrijd

Een toiletbezoek tijdens een wedstrijd is de vrees van elke loper, want je toptijd kan je daardoor natuurlijk vergeten. Hoe vermijd je zo'n sanitaire stop?

Elke loper heeft het sowieso al eens meegemaakt op training: zo ongeveer halverwege het gevoel krijgen dat je naar het toilet moet. Onder aan dit artikel lees je tips voor wat je in dat geval moet doen. Als zoiets tijdens een wedstrijd gebeurt, kan je natuurlijk die toptijd vergeten waarvoor je al maanden getraind hebt. Daarom enkele tips om een sanitaire stop tijdens een race te vermijden:

Het begint enkele dagen op voorhand

Eet de dagen voor de wedstrijd niet te veel pikante of vette maaltijden. Zulke dingen kunnen zorgen voor een opstandig maag- en darmkanaal tijdens de wedstrijd. Let ook op met het gebruik van sorbitol. Die suikervervanger zit verwerkt in heel veel producten. Te veel inname van dat product kan ook voor problemen zorgen.

Maak alles leeg

Als je net voor de start van de wedstrijd naar het toilet gaat, is de kans al heel wat kleiner dat je ook tijdens de race een sanitaire stop zal moeten inlassen. Maar zoiets op commando doen, is niet iedereen gegeven. Er zijn wel trucjes voor. Een beproefd recept is bijvoorbeeld om ’s ochtends een warme drank te nuttigen (koffie, thee, warm water). Helpt dat niet? Doe dan een kleine opwarming om het nodige op gang te brengen. Je laatste toiletbezoek vindt idealiter plaats net voor de start van de wedstrijd. Ga dus niet te vroeg naar het startvak, want eens je daar staat, kan je niet meer zo makkelijk weg als je toch nog naar het toilet zou moeten.

Vergeet de eerste bevoorradingspost niet

Dehydratatie kan leiden tot buikkrampen, dus wanneer die eerste bevoorradingszone opduikt, loop er dan niet straal voorbij. Hieronder lees je trouwens enkele tips hoe je perfect zo’n bevoorradingspost ‘aanvalt’.

Geen onbekende dingen innemen

Het is een gouden regel. Als je nog nooit een energiegel gegeten hebt, doe dat dan ook niet op de dag van de wedstrijd. Het geeft je geen superkrachten. Integendeel: als je lichaam het goedje niet kent, kan het daar weleens slecht op reageren, met de nodige maag-en-darmproblemen tot gevolg. Niet doen, dus.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?