GETEST: de gloednieuwe ASICS MetaRun

Vorige week stelde ASICS met de MetaRun naar eigen zeggen haar beste langeafstandsschoen ooit voor. Maar kloppen die verkooppraatjes ook? Wij testten het nieuwe model uit!

Drie jaar geleden kwam ASICS op het idee om hun beste langeafstandsschoen ooit te ontwerpen. Sinds gisteren ligt de MetaRun in de winkel. Zijn Europese press release in Londen dateert al van vorige week, maar zou jij een schoen reviewen die nog naar nieuw ruikt?

Tijdens mijn vlucht naar de Engelse hoofdstad maak ik kennis met Nathanaël Jacqmin, adjunct-hoofdredacteur van Vers L’Avenir. Fitte kerel: hij heeft er 2 UltraTrails du MontBlanc (166k) op zitten, en liep ook al de Tor des Géants (330k) uit. Ultraloper pur sang: relax, introvert en onthecht. Maar even benieuwd als ik naar deze nieuwigheid, die onze ‘limieten gaat verpulveren’.

In de Crowne Plaza herken ik Ysbrand Visser en Annette Lavrijsen (Runner’s World en Women’s Health) en ontmoet ik Gijsbregt ‘dot nl’ Brouwer. Sports storyteller en iets minder introvert. Na een gezonde hap met Tina Vancluysen van ASICS word ik met een uit de kluiten gewassen goodie bag naar de Uxbridge University geshuttled. Daar wijst Alistair Cameron ons er met het charisma van een CEO op dat de MetaRun géén verbetering is van de Kayano, nee, het is een nieuw concept. Vier patenten! Vijf technologieën! Wanneer we nog een filmpje te zien krijgen waarin wetenschappers in lange witte overjassen baanbrekend werk verrichten in 007-interieurs, is na 16 jaar reclame-ervaring een meewarige glimlach mijn personal best.

Na enige key messaging van ontwerper Tsuyoshi Nishiwaki en zijn team volgen nog een vragen- en looprondje. Op de atletiekpiste staat Mara Yamauchi, de op Paula Radcliffe na snelste marathonloopster die de UK ooit heeft gekend. Ze toont ons wat dynamic stretching is: rekoefeningen die je bewegend uitvoert. We lopen enkele rondjes samen; gezelliger wordt het niet zonder thee en koekjes. Ze is een legende op rust, een lopende medaille, maar dan één die uitblinkt in doodgewoonheid.

’s Avonds eet ik lekker met (zie hierboven) en zet ik mijn wekker voor een halve marathon door de countryside, gevolgd door een al even Engels ontbijt.

Na thuiskomst doorkruis ik mijn stad in alle weersomstandigheden en paces. Ik sluit mijn testweek af met een marathon, en nu ik de meeste afstanden hebben gecovered leer ik de schoen wat beter kennen. Een overzicht.

Eerste indruk

De looks van een sneaker. Aan de curve herken je nog de loopschoen. Lang en smal (genre Patrick – Belgisch retromerk – hier stopt elke vergelijking). Knap zijn ook de kleuren: zwart en goud. Zijn hiel reflecteert, veiligheidshalve.

Gewicht

De MetaRun weegt een béétje minder dan de Kayano maar hij voelt veel lichter. Dat ligt aan zijn geoptimaliseerde gewichtsverdeling.

Drop

De zool meet aan de hiel 30 mm en aan de tenen 20 mm. Dus heb je een neutrale drop van 10 mm.

Demping

De onderscheidende factor van de MetaRun is zijn demping. Het lijkt wel de Citroën onder de loopschoenen. Je voeten laten een diepe indruk na in de veerkrachtige ‘Duomax’ zool (de hi-tech X-gel binnenin verhoogt de demping met zo’n 20%) en zijn microvezels stuwen je voet na de landing mee omhoog. Ik vind dat niet uit; dat deed ASICS. Het zorgt ervoor dat je voeten lang stressvrij blijven en dat maakt de schoen geschikt voor langere afstanden.

Stabiliteit

De MetaRun dankt zijn stabiliteit aan zijn lichte Flytefoam tussenzool met in het midden een taai stukje koolstofvezel (de ‘adapt truss’) dat pronatie tegengaat. Handig bij langere afstanden, wanneer veel voeten minder neutraal gaan lopen.

En dan heb je de hielkap uit kunststof. Tijdens het persmomentje werd dat voorgesteld als het perfecte pasvorm-element, maar ik ervaar die kap als corrigerend naar rughouding. Ik heb een scoliose, zijdelingse kromming, in mijn bovenste rugwervels, en de hielkap helpt me om mooi recht te blijven lopen.

Lacing

Klassieke veters. Niks mis mee, hoewel ik speed laces verkies.

Buitenzool

De outsole is niet agressief, het is geen trail schoen, wel mooi gedefinieerd in detail. Grote gleuf in de lengte, verder niks speciaals.

Grip

Ik heb de MetaRun op verschillende ondergronden getest. Asfalt, asfalt met dun laagje zand over, mul zand, kunststof, tegels, trappen, kasseien, gras, verhard pad, droog en nat.

Op hard en droog terrein plakt hij aan de grond. Goeie grip, ook op hellingen. Door zijn zachte demping heb je op zanderig terrein meer moeite. Op nat terrein verliest hij wat grip. Natte kasseitjes in de regen: valt goed mee. Hellingen op en af: heel goeie grip bij droog weer. Herfstbladeren: goed. Hij loopt beweeglijk en soepel.

Bovenkant

Warme schoen, ook bij minder dan 10 graden. Toch bestaat de mesh bovenaan maar uit één laag, waardoor hij snel afkoelt na een sprintje. Mooi.

Fit

Past als een handschoen las ik, en daar zou de kunststoffen hielkap bij helpen. Niet overtuigd. Wél veel mesh bovenaan en die sluit nauw aan maar de reden waarom een handschoen fijn past is dat een handschoen meestal geheel uit zachte stof bestaat. Wat je eerder ziet bij minimals zoals de Nike Free.

Conclusie:

De MetaRun is een geweldige dagelijkse trainer. Een snelle urban shoe: stabiel, flexibel, en responsive bij korte manoeuvres. De demping is uitzonderlijk en dat maakt ‘m geschikt voor neutrale lopers die langere afstanden ambiëren. Specialiteit: halve marathon. Als parttime barefoot runner moet ik nog wennen aan zijn zachte zool, maar de MetaRun en ik, we worden goeie maatjes.

De veeleisende city runner, die maar liefst 250 euro veil heeft voor zijn/haar hobby mag zich haasten: Kerstmis komt dichterbij, en de wereldwijde oplage van de MetaRun is beperkt tot 60.000 luxepaartjes.

Meer weten: asics.com/metarun.
Praat mee op Facebook, Instagram of Twitter: #masterit, #metarun

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?